AriWigelius Vaikuttamalla välität

Äänestäjä, anna äänesi kuulua eurovaaleissa!

Sunnuntaina eurovaalit päättyvät ja koko kevään Suomea ahkerasti kiertäneet eurovaaliehdokkaat saavat tietää uurastuksensa tuloksen. Heistä 13:n vaalit päättyvät riemun kiljahduksiin, mutta 238 ehdokkaalla uurastus jää vaille palkintoa. Rahaa on kulutettu, hymykuopat ovat uurtuneet kasvoihin, kilometrejä on matkustettu. Sosiaalinen media on täyttynyt ehdokkaiden jakamista kuvista ja kannustuskirjoituksista.

Tiistaina päättynyt ennakkoäänestys ei kuitenkaan näyttänyt innostuksen lisääntyneen vaalikentillä, nimittäin äänestysprosentti jäi 2009 vaaleista 17,3 prosentista muutamalla kymmenyksellä. Ennakkoon uumoiltu äänestysprosentin nousu näyttää jäävän haaveeksi, vaikka puolueiden kärkiehdokkaat ovat varsin nimekkäitä. Miksi ihmiset eivät äänestä vaaleissa?

Kampanjoidessani keskustorilla kuulin monien viittavan kintaalla koko vaaleille. Tuntuu ettei monia kiinnosta äänestää – tästä olen huolissani. Muutaman naisen kanssa jutellessani hämmästelin, kuinka he eivät arvosta oikeuttaan äänestää. Maailmalla on monia ikäviä esimerkkejä siitä, kuinka naiset haluaisivat äänestää, mutta laki kieltää sen. Eikä kuolontapauksiltakaan ole vältytty. Herätys maailmalla tapahtuvasta vääryydestä nosti heissä selvästi tunteet pintaan. Laput otettiin tiukasti käteen ja luvattiin äänestää.

Palkansaajien Ääniä Suomesta -kampanja on myös herätellyt tavallisia duunareita äänestämään, myös monet muut eri tahot ovat tehneet suuria tekoja äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi. Nyt vastuu siirtyy äänestäjille: Tehkää maailman hienoin teko ja äänestäkää demokratian puolesta. Nimittäin äänestysprosentin jäädessä alle 50 % ei mielestäni voida puhua onnistuneista demokraattisista vaaleista.

Anna äänesi kuulua ja äänestä Eurooppaan sinun näköisesi edustaja. Suomi ja Eurooppa tarvitset suomalaista asiantuntijuutta eri aloilta. Pelastetaan Eurooppa äänestämällä 13 pätevintä eurovaaliehdokasta parlamenttiin, tehdään se yhdessä sunnuntaina.

Ari Wigelius
Tampere

Kirjoitus on luettavissa myös kotisivuiltani www.ariwigelius.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat