AriWigelius Vaikuttamalla välität

YTK huijaa vastavalmistuneita mainoskampanjassaan

Facebookia selatessani vastaan tuli YTK:n mainos, joka on ilmeisesti kohdennettu vastavalmistuneiden vanhemmille, että nämä ottaisivat nuorelle vakuutuksen työttömyyden varalta. Mainoksessa luvataan nuorelle antaa työttömyysturva maksua vastaan. Maksamalla heti vuosimaksun, luvataan nuorelle vastavalmistuneelle lahjaksi työttömyyden ajalta turvaa.

YTK

Ohessa mainoksesta kappale, joka herättää minussa monia vihaisia tunteita.

”Kun olet Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsen ensimmäisestä työsuhteestasi asti, kerrytät oikeuttasi saada työtulojesi mukaista ansiosidonnaista myös silloin, kun et saa töitä. Yhtäjaksoisia työuria ei välttämättä ole monelle luvassa, eivätkä kaikki edes taida sellaisia haluta. Mutta jokainen hetki, jolloin teet töitä, kannattaa hyödyntää tulevaisuuden työttömyyden varalta.”

Miten mainoksen lauseen perusteella nuori kerryttää ansiosidonnaista työttömänä? Vastaus: Ei mitenkään. Mikä on ansiosidonnaisen suuruus nuorella vastavalmistuneella? Muutamien kuukausien työuralla ei suurta työttömyysturvaa saa. Aivan törkeää sumutusta, selkeästi yritetään hyötyä nuorien tietämättömyydestä. Ammattiliitot sentään puolustavat nuoria työttömiä ja tekevät kaikkensa, että heille syntyisi uusia työpaikkoja, mutta sitten tulee tällainen organisaatio viemään kaiken pohjan pitkältä työtä.

Eikö sillä ole mitään merkitystä, että nuori työntekijä oppisi myös oikeuksista ja velvollisuuksistaan? Mihin numeroon voi YTK:lle soittaa vaikkapa työehtosopimukseen liittyvästä asiasta? Näihin kysymyksiin törmään lukiessani mainoksen kommentteja. Vastauksia ei kuulu, koska ne eivät olisi kaunista luettavaa. YTK haluaa viedä nuorilta mahdollisuuden saada tukea vaikeissa tilanteissa, koska he turvaavat nuoren vain työttömyyden varalta. Mutta samalla he antavat sellaisen käsityksen, että he turvaisivat paljon enemmänkin. Miten YTK esimerkiksi kehittää työmarkkinoita ja luo uusia työpaikkoja?

Nuori, älä mene kauniiden mainospuheiden lankaa, koska väärät valinnat tulevat kalliiksi. Hetkellinen säästö maksun suhteen voi tulla kalliiksi, kun joudut ongelmiin työpaikallasi. Siksi ammattiliitot ovat olemassa, ne haluavat turvata tulevaisuutesi.

join-union-fi


Ari Wigelius
Tampere

Kirjoitus on luettavissa myös kotisivuiltani www.ariwigelius.fi

 

Huomio!

Tänään 28.5. YTK vaihtoi kuvansa ja sen mukana olevat kommentit, joten yllä oleva kuvalinkki ei enää toimi itse mainokseen sivuille.

”Moi Ari! Kiitos aktiivisesta kommentoinnista, muutimme hieman tekstiä, koska siitä saattoi aiemmin tehdä harhaanjohtavia tulkintoja. Nyt kuitenkin linkittämäsi tekstit eivät enää ohjaa uuteen korjattuun lahjakorttiin, pahoittelut tästä.”YTK – Vakuuttava työttömyyskassa

He siis poistivat kuvan ja sen mukana kaikki kommentit sivuiltaan. Tälläistä median hallintaa siis. Esiin nostamamme kappaleen merkitys siis muuttui täysin. Olisiko kappale pysynyt samanlaisena, ellemme olisi nostaneet asiasta meteliä? Olisi pysynyt, koska ei näin suuri yritys tee tälläisiä virheitä vahingossa. Kiitos kaikille, jotka laitoitte myllyä pyörimään ja sanoitte ei tälle harhautusyritykselle.

Uuden mainoksen kuvalinkki on tässä:

YTK uusi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Monesti YTK valitaan juuri siksi, koska ei haluta olla missään tekemisissä ammattiliittojen kanssa jotka ovat pilanneet tämän maan työmarkkinat.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Voitko kertoa Juhani, miten ay-liike on tuhonnut Suomen työmarkkinat? Aika raflaava väite.

Moni nuori liittyy YTK:hon, koska eivät tiedä totuutta. Vähän sama kuin miksi nuori työtön äänestää kokoomusta vaaleissa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

AY-liike on ajanut duunarien etua niin, että enää ei ole varaa palkata väkeä töihin. Korkeat verot, palkan sivukulut, ylisuuri palkka ja lakkoilevat duunarit ovat tuhoisa yhdistelmä työmarkkinoille. Tietenkään AY liike ei ole saanut yksin tätä kaikkea aikaiseksi, myös Sosiaalidemokraateilla on ollut osuutta asiaan, eikä Kokoomuskaan ole ihan syytön.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius Vastaus kommenttiin #6

Itse asiassa luettelet vain syyttömiä itse tilanteeseen. Kyllä globaalit markkinat ovat pääasiassa syy suomalaisen työn katoamiseen ulkomaille. Orjatyöllä saadaan halvemmalla tehtyä vaatteita Kiinassa, kun suomalaiselle vaatteiden tekijälle joutuu maksamaan inhimillisen palkan.

Ei Suomessa työtä tekemällä rikasta, kai me olemme siitä samaa mieltä?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #9

Joudumme olemaan myös viimeisestä väittämästäsi eri mieltä. Ammattiliitot ovat hinanneet joillakin aloilla palkat kohtuuttoman ylös, kuten lennonjohtajat. Niinpä mielestäni Suomessa voi rikastua työllä, mutta ehkä meillä on eri käsitys omaisuuden määrästä, mitä voi sanoa rikkaudeksi.

Mikael Kerokoski

Ammattiyhdistysliike uloslipututti rahtilaivat, paperikoneet ja lentohenkilökunnan, siinä noin alkajaisiksi. Seuraavaksi menee kauppa.

Janne Hilden

Laajemman turvan pelkän työttömyyskassan jäsenyyden vastapainoksi saa maksamalla 18 euron lisämaksun/vuosi, ja liittymällä YTK-yhdistykseen.

Sitten työntekijänä saa jo ihan reilusti tukea työelämän eri ongelmakohtiin. Taitaa ay:t vetää jopa lyhyemmän korren.

"YTK-Yhdistys ry on tarkoitettu Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenille ja sen tehtävänä on tarjota jäsenilleen perusturvaan ja arkipäivään liittyviä etuja. Yhdistykseen kuuluu yli 90 000 jäsentä. Jäsenmaksuun (18 € vuonna 2014) sisältyy automaattisesti oikeusturvavakuutus laittoman irtisanomisen varalle ja tapaturmavakuutus vapaa-ajalle. Jäsenistö saa myös oikeudellista työsuhdeneuvontaa."

http://www.ytk-yhdistys.fi/

Ja tuolla jäsenmaksullani ei tueta jonkun ehdokkaan tai hänen vaimonsa vaalikampanjoita.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Janne voinko kysyä mikä on näiden ammattilaisten pätevyyden laita alalla kuin alalla? Itse koen vuosikymmeniä alalla vaikuttaiden tietävän vaikeista kysymyksistä enemmän kuin YTK:n tarjoama turva. Epäilen kovin myös tätä arjen etuja, niin mitähän ne ovat?

Janne Hilden

Näköjään Opuslex –asianajoverkoston lakimiehet antavat oikeudellista työsuhdeneuvontaa puhelimitse. Varmaan sieltä löytyy tarvittaessa riittävää pätevyyttä.

Sitten löytyy työnhaun tukiohjelmia yhteistyössä ManpowerGroupin ja Right Managementin kanssa.

Pieni vuosimaksu mielestäni YTK-yhdistyksellä etuihin nähden, kun vertaa siihen mitä ay-maksu kustantaa joka kuukausi palkasta.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius Vastaus kommenttiin #5

Olet itse asiassa väärässä siinä, että nuorelle vastavalmistuneelle YTK olisi jotenkin halvempi. Kyseessähän on koko vuoden sisältävä maksu, josta on nyt kulunut jo puolet. Eli maksat koko vuoden maksun, puolesta vuodesta. Ammattiliitto veloittaa vain tuloihin nähden maksua bruttopalkasta, mikä on esimerkiksi kesän töistä hyvin minimaallinen summa, verrattuna siihen tukeen ja turvaan, mitä liittoon kuulumisella saa.

Asettaisin myös näiden lakimiesten asiantuntemuksen alasta kuin alasta kyseenalaiseksi. Kyllä vuosia työskennelleet lakimiehet liitoissa ovat paljon paremmin perillä oman alansa eri yksityiskohdista, kuin yleiset lakimiehet YTK:ssa. Saako heiltä miten helposti apua? On meinaa perhanan kallista lähteä oikeuteen, tuolla 18e maksulla ei pitkälle pötkitä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #8

Saako liiton lakimieheltä apua, jos on tarvetta lakimiehelle?
Liitot ei auta muuta kuin satavarmoissa tapauksissa joissa ei edes lakimiestä tarvita. Jos on pieninkin riski häviöstä niin liiton edutajat katoavat kuin pieru Saharaan ja jättävät sinut yksin tappelemaan oikeuksistasi.

Lisäksi tuo jäsenmaksuhan on annettu lahjaksi joten vastavalmistuneelle se on erittäin edullinen.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius Vastaus kommenttiin #15

Onko sinulla Jouni jotain ihan asiaperusteista todistetta väitteellesi? Vai onko kyse vain tyhjästä heitosta. Kyllä liiton lakimiehet hoitavat hommansa erittäin asiantuntevasti ja puolustaen kaikkia työntkeijöitä.

Ja haluaisin myös korjata väitteesi YTK:n halpuudesta. Maksamalla koko vuoden maksun koko vuodesta, ei ole minusta halpaa. Ammattiliiton jäsenenä maksat vain pienen osuuden palkasta, joka sekin on verovähennyksen piirissä. Samalla saat koko liiton ja luottamusmiehen turvan. Onko sille mitään arvoa tässä turvattomassa yhteiskunnassa?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #19

Ihan oma caseni jota en viitsi julkisuudessa lähteä riepottelemaan enää pitkän aikan jälkeen. Liiton lakimiehet... niistä näkyi perävalot kun karauttivat työsuhdemersuillaan takaisin jalopuupöytien taakse marmorihalliin kun olisi pitänyt kääriä hihat ja alkaa tekemään duunia johon heidät oli liitto ja liiton jäsenenä itsekin palkannut.

Edunvalvonassa oma liittoni aikoinaan ryssi asiat siten että palkka leikkaantui 20%. Onneksi pystyin neuvottelemaan silloin palkkani uusiksi.

Tuosta maksusta, sehänon tarkoitettu lahjaksi jonka lahjan antaja on luvannut maksaa lahjan saajan puolesta. Kohtuu edullista siis lahjan saajalle :)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ei ne edut välttämättä ole samoja kuin Ay-liikkeen johdolle jäsenistön varoista rakennetut kelomökit hiihtokeskuksissa joissa on kiva harrastaa sihteerien kanssa henkilöstöpalavereita...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ja yksi, mutta monilla aloilla tärkein, tuosta YTK:sta puuttuu, neuvotteluvoima työnantajapuolta vastaan. Monet innokkaasti ammattiyhdistysliikkeen purkua vaativat jättävät huomiotta sen, miten järjestäytyneitä työntekijäpuoli ja elinkeinoelämän etujärjestöt ovat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

YTK on vaihtoehto niille suoraselkäisille ja reippaille työntekijöille, jotka eivät halua tukea SDP:n ja Vasurien toimintaa kuulumalla perinteisiin ammattiliittoihin.

Itse olen aina kuulunut ammattiliittoon. Tämä johtunee lähinnä siitä, että en ole halunnut ärsyttää työkavereitani turhaan.

Jonne Sirén

" Tämä johtunee lähinnä siitä, että en ole halunnut ärsyttää työkavereitani turhaan."

Vastenmielisin skenaario mistä olen kuullut oli takavuosien kesäteekkarin tarina siitä, kuinka hän oli kesäduunikseen mennyt isomman tehtaan varastolle trukkikuskiksi. Sapuskatunnilla tuskin ehti istahtaa ruokalassa alas kun häntä vastapäätä asettui luottamusmies kätyreineen ja totesivat ykskantaan "se on niin jolppi että on mukavampaa tehdä töitä kun kuulut liittoon" ja paperit lyötiin nokan eteen jotka piti palauttaman mahdollisimman nopeasti täytettynä.

Vähän ujompana tapauksena hän arveli liittoon liittymisen olevan se vähemmän riesaa aiheuttava tie. Niinpä hän oli muutaman kuukauden "Turun neliysin" jäsen, erosi siitä sitten vähin äänin myöhemmin.

Tuo hänen tarinansa tuli eteen hänen kysellessään kautta rantain liittoon kuulumisista yms. Totesin ykskantaan "tässä firmassa se on oikeasti jokaisen aivan ikioma asia missä liitossa/kassassa olet, se ei kuulu minulle eikä kenellekkään muulle".

Itse erosin Insinööriliitosta aikoja sitten kun alkoivat itkemään aivan turhista asioista. Olisivat tyytyväisiä että on sisäsiisti homma, joskin henkisesti hyvinkin repaleista ja ajoittain kuormittavaakin. Kun kasvaa pienyrittäjäperheessä, niin oppii että sellainet asiat kuin säännöllinen kuukausiliksa ja viikonloput vapaana ovat yletöntä luksusta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ammattiliitto on edunvalvoja. Miksi sillä pitäisi olla kytkykauppana monopoli työttömyyskassatoiminnassa?

Sinä päivänä, kun yli 300.000 työtöntä kokee käytännössä täyttä luottamusta siihen, että ammattiliitot ottavat toiminnassaan tasavertaisesti huomioon myös työttömät jäsenensä - eli eivät vauhdita työttömyyttä (Finnair, Paperiliitto) tai vaikeuta heidän työhön paluutaan omituisilla sopimusehdoilla ja jäykkyyksillä - liittojen ei tarvitse välttämättä harjoittaa niin innokasta negatiivista markkinointia vapaita työttömyyskassoja vastaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Nuoret joutuvat helspoti työskentelemään monella alalla ja monen eri työehtosopimuksen piirissä työelämänsä aikana. Itse olen työskennellyt siistijänä, kiinteistöhoitajana, myyjänä ja opettajana.

Mikä on se ammattiliitto joka asiaani ajaa? Kun olin siistijä, niin myyjät ja siistijät olivat periaatteessa jopa vastakkaisilla puolilla, sillä kun kauppa maksaa myyjille enemmän, se haluaa maksaa ulkoistetuille kaupan siivoojille vähemmän.

Itse olen ollut YTK:ssa 14 vuotta nyt. Satanen vuodessa, sekin verovähennyksen piirissä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ammattiliitot tarvitsevat verovapaita jäsenmaksuja tukeakseen puoluetoimintaa ja rahoittamaan sisäistä hyvä veli, anteeksi hyvä toveri toimintaa.

Aki Häkkilä

#4

"Janne voinko kysyä mikä on näiden ammattilaisten pätevyyden laita alalla kuin alalla? Itse koen vuosikymmeniä alalla vaikuttaiden tietävän vaikeista kysymyksistä enemmän kuin YTK:n tarjoama turva. Epäilen kovin myös tätä arjen etuja, niin mitähän ne ovat?"

Mikähän olisi sellainen työsuhdeasioiden "vaikea kysymys", johon tarvitaan vuosikausien kokemus ja miksi työmarkkinaosapuolet ovat olleet niin idiootteja, että ovat luoneet järjestelmän, josta ottaa vain vuosikymmenien kokemuksella varustettu juristi selvää?

Ymmärrättekö te yhtään mitä tuo edellinen tarkoittaa mahdollisesti työllistävän pienyrittäjän kannalta? Edellä sanot suoraan: "Älä helvetissä palkkaa ketään, koska järjestelmästä et kuitenkaan ota selvää ja sen jälkeen juristit lypsää sinut kuivaksi, jos teet jonkun virheen." Toki jos eniten miellyttää Suomessa isot korporaatiot ja niitä vastaan isot ammattiliitot, niin mikäs siinä.

Kun tuollaisen päästää suustaan, pitäisi jo omassa päässä hälytyskellot soida. Tehkää jotain, kun se kuulemma teidän homma on.

Toimituksen poiminnat