AriWigelius Vaikuttamalla välität

Riistoporvarit tappamassa työläisten toivon

Porvarit luovat mediassa sellaista ajattelumaailmaa, että rikkaille annetut veronalennukset luovat käden täydeltä työtä kansalle. Tosiasiassa tuo käsi menee nyrkkiin ja lyö työtöntä kasvoille. Porvareiden pääomalla ei ole omatuntoa, vain pimeät ahneuden periaatteet.

Moni työläinen on uskonut herrojen sanoihin, ettei tehdasta suljeta ja siirretä Kiinaan. Seuraavana vuotena tehdas on ollut hiljainen ja kaupungin kadut ovat täyttyneet työttömistä, jotka etsivät uutta työtä vailla toivoa.

Ketkä ovat vastuussa kehittyneiden maiden työläisten ahdingosta? Riistoporvarit, joiden omatuntoa ei paina laittaa tuhansia työntekijöitä kilometritehtaalle. Yritysten tehdessä miljoona voittoja, on niiden pakko tehdä seuraavana vuotena uusia ennätyslukuja. Pääomasijoittajien pohjaton ahneus on syynä maailman rahakriisiin.

1428115_97299771

Tehtaiden siirrot ulkomaille eivät olleet suomalaisten paperityöntekijöiden syytä, jotka parhaimpina päivinäkin veivät yhtiön tuloksesta muutaman prosentin. Riistoporvarit saivat tämänkin näyttämään heidän syyltään, vaikka todellisuudessa nämä muutamat ihmiset hyötyvät miljoonilla tuhansien työntekijöiden panoksesta.

Yhtenä esikuvana näille röyhkeille riistoporvareille toimii Björn Wahlroos. Hänen rikkautensa tulivat valtion yksityistämisaallon seurauksena 90-luvun alussa, hän osasi hyödyntää häikäilettömästi suomalaista yksityistämisaaltoa laman alla. Media on antanut hänen mellastaa rauhassa vuosia pyhänä kapitalistina, ilman kritiikin häivää, kunnes viime vuoden lopulla hänen likainen menneisyytensä tuli julki.

Brjörn Wahlroosin muutto Ruotsiin kovemman verotuksen maahan, ei ollut pakomatka kovia veroja takia, vaan maineen menetyksen vuoksi häpeämuutto. Mielestäni hän on koko kuva riistoporvarin käsitteestä, sellaisesta ihmisestä, joka tuhoavat kaiken elämän ympäriltään.

Asetan toivoni niihin suomalaisiin pienyrittäjiin, jotka tekevät pitkää päivää, aamusta iltaan, päivästä toiseen. He nostavat tämän maan pohjalta ylös ja luovat Suomeen työtä. Todellisten yrittäjien pahin vihollinen on riistoporvari, joka imee heiltä mahdollisuudet menestyä aidolla kilpailulla. Valtion tukea, eli kilpailua vääristäviä tukia, eivät saa maamme köyhät pienyrittäjät, vaan maan suurimmat yritykset.

Esimerkiksi Nokia oli vuosia eniten tukea saava yritys Suomessa ja mikä oli lopputulos? Tuotekehityksen hyödyt Suomesta korjaavat maailman rikkaimmat ihmiset, kun suomalainen tuotekehittelijä potkitaan pellolle projektin päätteeksi. Suurimman hyödyn Nokian menestyksestä lopulta korjasivat yksittäiset bisnesenkelit Amerikasta.

Toivon liekki on sammumassa monella työläisellä, tämän liekin sammuttaa riistoporvari, joka ei näe ahneudeltaan tätä päivää pidemmälle. Mikä on sellaisen yhteiskunnan järjestys, missä yhä pienempi osa pitää kaikkia maailman varoja hallussaan? Kuljemmeko kohti maailman tuhoa? Se on meistä kiinni, välitetään toisistamme ja kiinnitetään huomiota maailman rahavirtojen jakamiseen yhä useammalle.

Ari Wigelius
Tampere

Kirjoitus on luettavissa myös kotisivuiltani www.ariwigelius.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Mikä on siis ratkaisusi? Verotetaan ja säännellään loputkin tuotannosta ulkomaille?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Olli Tuovinen, blogissa esitetään tulkinta yhteiskunnasta (Suomi) nyt.
Älä kysy. Vastaa väitteeseen, se on reilumpaa.
Blogistihan on teesinsä esille tuonut.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Kannustetaan ja tuetaan paremmin pienyrittäjiä. Heissä on näkemykseni mukaan paljon potentiaalia, mitä tänä päivänä ei käytetä hyväksi. Byrokratia ja liiallinen verotus ajaa heidät liian ahtaalle. Suuryritykset osaavat keinotella verotuksen suhteen, eivätkä maksa suhteessa veroja samanlailla kuin pienyrittäjät.

Jouni Nordman

Demari on nostaneet niin korkeaksi työn sivukulut ja piilotetut riskit. Eli viimeinen tälläine oli vuosilomalla sairastaminen, joka on sellaine riski jokaselle pienyrittäjälle, joille varsinkin ensimäisen työntekijän palkkaaminen on isoin investointi jonka joutuu tekemään. Tällöin juuri tähän lisää riskejä kasaamalla Demarit vaikeutti työllisyyden paranemista, eli SDP:stä on tullut Suomen Duunareiden Potkija.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius Vastaus kommenttiin #6

Jouni Nordman, lienet jonkin muun puolueen edustaja, kun näet asiat näin mustavalkoisesti. Kerron sinulle totuuden: Demarit eivät päätä kaikesta yksinään. Tuliko yllätyksenä?

Toki pienyrittäjä kokee erilaisia haasteita joka päivä ja yksittäisen työntekijän sairastuminen voi tehdä aikamoisen loven kassaan, mutta eikö se ole osa riskiä, jonka yrittäjä on ottanut. Ei kai yrittämisen pidä olla tie kultaiseen taloon? Kyllä monet yrittäjät ovat nousseet pienestä ja tehneet mahdottomasta mahdollisen.

Voidaan myös kysyä, saavatko yrittäjät liian halvalla maailman luokan tekijöitä töihin? Maailmalla ei voida puhua näin hyvästä reservistä mitä meillä on.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Tulihan sieltä järkeäkin :). En tosin menisi erittelemään "riistoporvarin" ja pienyrittäjän ahneutta, edelliset lienevät kuitenkin lähinnä entisiä pienyrittäjiä, jotka ovat onnistuneet paremmin, joko ottamalla enemmän riskejä tai olemalla ahkerampia/lahjakkaampia. Näin siis olisi vapailla markkinoilla.

Yrittäjää ei kiitetä silloin kun hän työllistää, mutta haukutaan silloin kun hän ei enää työllistä, ja suorastaan vihataan silloin kun hän menestyy.

On todellakin erittäin suuri ongelma, että suuryrityksillä on "skaalaetuja" poliittiseen päätöksentekoon, saavat lobattua itselleen sopivaa sääntelyä minkä tehtävänä on rajoittaa kilpailua. Mielestäni ratkaisu ei kuitenkaan ole se, että tuetaan pienyrittäjää muiden kustannuksella, vaan että asetetaan kaikki yritykset samalle viivalle. Tämä onnistuu vain sääntelyä vähentämällä. Viimeinen asia mitä Suomi tarvitsee on lisää virkamiesarmeijoita.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius Vastaus kommenttiin #8

Olli Tuovinen, todellisuudessa tämän päivän suurimpien yrityksien johdossa olevat ihmiset, eivät tajua mitä oikea yrittäminen on. Maailman varallisuuden kasaantuminen johtaa moniin ongelmiin, joista pienyrittäjät kärsivät tällä hetkellä koviten.

Kyllä yrittäjiä kiitetään, varsinkin työntekijät kiittävät. Omilla teoilla menestyneitä yrittäjiä oikeastaan ylistetään, kuten Supercell tapaus on näyttänyt.

Tätä juuri haluankin, kaikki yritykset samalle viivalle. Tällä hetkellä kaikki organisaatiot on tehty suuryrityksien ehdoilla, heillä suuri vaikutus päätöksentekoon.

Pekka Iiskonmaki

Minua lähinnä säälittää Ari Wigeliuksen toverilliset AY -jorinat.

Kovin nuorena on mies päässyt pois oikeista töistä aatteen paloa julistamaan.
Kauas on jäänyt todellinen elämä ja duunarin nettopalkalla kituuttaminen Suomessa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jumal'auta Ari Wigelius.

Sä puhut niinkuin asiat oikeasti ovat. Toivottavasti tämä pikkuporvarilliseen journalistiikkaan keskittynyt verkkomedia kestää kuulla myös tämän puolen ääntä.

Se on nimittäin oikeaa ääntä. Monista totuuksista se se ainoahko oikea.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Kiitoksia Markku, epäilen kovin porvarimedian tarttuvan tälläisiin aiheisiin. Kuka nyt totuuden haluaa kuulla?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nyt kannattaa huomata, että työpaikkoja häviää eniten korkean tuottavuuden aloilta, joilla Ay-liike on sentään saanut neuvotelluksi kohtuullisen osuuden tuotoista. Näille aloille ei synny uutta yritystoimintaa, koska pienten on mahdoton kilpailla isoja vastaan.

Tuottavien alojen palkkataso on kuitenkin nostanut myös alemman tuottavuuden palkkoja, mutta ei ostovoimaa. Siksi pienyrityksille ei ole olemassa kovinkaan monessa tapauksessa kannattavan toiminnan edellytyksiä, ellei kyse ole vähän kilpaillusta toimialasta. Monilla toimialoista on vielä sesonkiluoteista kysyntävaihtelua ja nykyisissä makrotalouden haasteissa vielä normaaliakin epävarmempi tulevaisuus.

Itse en voi enää edes kuvitella ottavani yrittäjäriskiä työllistääkseni ihmisiä. Haluttomuus johtuu siitä, etten luultavasti pystyisi tarjoamaan asiallisia työoloja ja kunnollista palkkaa, joka työstä kuuluu saada.

Pienyritysten ja työntekijöiden kannattaisi verkostoitua alueellisesti osuuskuntiin, joissa myös kunta on aktiivisesti mukana niin tilaajana kuin asiantuntijana viranomaiskysymyksissä. Miksei myös sijoittajana joissakin tapauksissa. Tällaisen yhteenliittymän olisi mahdollista toimia vaikka joukkorahoituksella ja toteuttaa pitkän tähtäimen alueellisen strategian investointeja.

Valitettavasti lainsäädäntö ja verotus ovat kovin kaukana optimista tällaisten päämäärien toteuttamiseen, mutta maalaanpahan nyt yhden konkreettisen mallin kansantaloutemme konkurssin jälkeiseen aikaan.

Korkean kulutus- ja haittaverotuksen vuoksi matalapalkkaisilla töillä ei tule toimeen, joten niitä ei kannata ottaa vastaan. Sama pätee yritystoimintaan, eli on odotettava elintason romahdusta ennen vakavampia satsauksia.

Paluu omaan rahaan ja itsenäisen päätösvallan palauttaminen toki toisivat aika nopeastikin mahdollisuudet järkevien strategioiden toteuttamiseen, mutta nykyisellään niihin ei ole eväitä.

Kaatui se Neuvostoliittokin odottelemalla, eikä tämä meidän nyky-utopiamme sen kummallisempi ole. Velat toki ylittävät varat monella odotellessa, mutta pitääkö kunniattomia velkoja maksaa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Globaalisaatio on luonut aivan uuden tilanteen tehdasteollisuuteen. Jopa ns. korkean teknologian tuotteiden valmistus karkaa pois kauas Aasiaan. Näinhän käynyt mm. Nokian kännyköille.

Jäljelle jäänee niiden tuotteiden valmistus, joita on hankala rahdata pitkiä matkoja, ja joiden tuotekehitys täytyy olla lähellä varsinaista tuotantoa. Töllöin vanha raskas teollisuus ja metsäteollisuus tullee kokemaan renesanssin tehdastyöläisten (joita on vähemmän tulevaisuudesta) työllistäjinä. Kuitenkin osa näistäkin aloista siirrettäneen ainakin osaksi mm. Puolaan.

Nousevalle nuorelle politiikan tekijälle tässä episodissa lienee hyvä mahdollisuus kerätä poliittisia pisteitä. Kuitenkin riistokapitalisteista saarnaaminen voi sattua omaan nilkkaan.

Tekeehän SAK monella tasolla yhteistyötä suurteollisuuden kanssa, jopa niin, että voidaan sanoa, että molemmilla on yhteinen lehmä ojassa. Ilman suurteollisuutta joituisi lukuisa SAK:n työtekijäkunta tekemään rehellistä työtä tai menemään sossuun!.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ari hyvä, työllisyyttä ei saada aikaan riistoporvareita syyttämällä. Timo Isosaari edellä todisti, ettei hän pysty näissä olosuhteissa enää harjoittamaan yritystoimintaa ja työllistämään. Minusta tuntuu että et ollenkaan ymmärrä mitä tarkoitetaan "työmarkkinoilla". Siinä on kaksi osapuolta, ostaja ja myyjä sekä yhteiskunta veroineen ja sääntelyineen. Kun markkinat eivät toimi, niitä ei voi käynnistää syyttämällä yhtä osapuolta. Kauppaa työvoimasta ei synny, jos se ei hyödytä sekä ostajaa, että myyjää. Järkevää olisi tutkia, mistä tämä tilanne johtuu, ja tehdä tarvittavat korjaukset.

Pekka Iiskonmaki

Kyllä tuo riistäminen on tavallaan ihan kivaa. Parempi omillaan toimeen tuleva porvari kuin ruikuttava demari.

Pekka Iiskonmaki

#15
Demareilla on ainakin pallo hukassa ja toivoa paremmasta ei ole näköpiirissä. Joten ruikutus jatkuu.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Hei Pekka, näytät intohimoisesti vihaavan demareita. Oletko salaa piilodemari, vai miksi olet noin tulistunut meistä? Rakkaudesta se hevonenkin potkii.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Globaalissa kilpailussa emme pärjää bulkki/massatuotannossa,pitää löytää erikoistumisaloja ja tuotteita joista saadaan riittävä kate tuotteelle/palvelulle !
Ihmettelen joskus pohjoiseen menon vaikeutta;eli norjan ja venäjän energiahankkeet eivät ole suomalaisurakoitsijoita tainneet kiinnostaa,vai olisiko ympäristö ja olosuhteet jopa liian haastavia !
Sinänsä analyysi on oikeilla jäljillä,joiltakin osin !

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

"Ketkä ovat vastuussa kehittyneiden maiden työläisten ahdingosta?"

Minä väittäisin että kuluttajat ovat näistä vastuussa. Jokaisen ostoksen myötä tuet yritystä. Kun ostat tiedetysti esim. iPhoneja ja Applen muita tuotteita ja olet kuullut kuinka kiinalaiset heittäytyvät applen tehtailta kuolemaan tuet moista.

En silti väheksyisi yrityksien vastuuta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jokaisen ostoksen myötä tuet yritystä."

Milläs tuet suomalaista yritystä, ei ole kotimaisia televisioita, puhelimia, radioita, pesukoneita, ei käytännössä juuri mitään käyttötavaraa enää tehdä Suomessa.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Pidäppä hetki kirjanpitoa niistä tuotteista mihin suurin osa sinun käyttämistä euroista menee. Sen jälkeen selvitä minkä maiden tuotteita olet milläkin alueella (kulutustavarat, elintarvikkeet, palvelut jne) ostanut. Esim. ruokaostokset ovat yksi iso kokonaiskuluerä jokaisen suomalaisen budjetista. Miksi ei niitä voida pyrkiä keskittämään tukemaan vaatimiasi Suomessa valmistettuja tuotteita? Tutkimuksien mukaan suomalaiset ovat yksiä hinnan perässä juoksijoita. Tämän perusteella ei ole mikään ihme että kauppojen halvat merkit vetävät, eikä niissä päätöksissä punnita mitään kotimaisuusasteita tai katsella kotimaisuuden perään.

On merkityksetöntä missä osa tavaroista valmistetaan. Kaikkea ei kuitenkaan valmisteta ikinä Suomessa. Tärkeintä olisi vain keskittyä niissä tuotteissa tukemaan Suomea joilla on tarpeeksi suuri impakti kansantalouteen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

"On merkityksetöntä missä osa tavaroista valmistetaan. Kaikkea ei kuitenkaan valmisteta ikinä Suomessa."

Oleellista onkin että Suomesta on hävinnyt lähes kaikki valmistus ja työttömyys on taas vastaavasti lisääntynyt. En pidä tätä velaksi elämistä kovin kestävänä talouden kannalta.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Hei Joona, olet siinä oikeassa, että myös kuluttajien vastuuta asiassa tulisi nostaa esille paljon enemmän. Kummatkin ovat siis vastuussa, mutta myös kuluttajilla tulisi olla vaihtoehtoja enemmän. Esimerkiksi kuinka moni puhelin on valmistettu eettisin perustein? Onko kuluttajalla valinnanvaraa?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Väitätkö ettei kuluttaja valitse puhelintaan?

Elleivät kuluttajat arvosta eettisesti valmistettuja puhelimia, tai vaadi yhtiöiltä avoimuutta näiden asioiden osalta, voisi päätellä etteivät kuluttajat todellisuudessa ole kiinnostuneita. Yhteiskunnallisesti ihmiset valittavat kaiken näköisestä, mutta kuinka moni on lopulta valmis maksamaan lisähintaa siitä eettisyydestä? Mielestäni moni on näissä asioissa hyvin epärehellinen. Puhe on kaunista ja moraalista ja teot ovat kauheita ja moraalittomia, eikä niitä osata yhdistää.

ulf fallenius

Oli sitten minkä puolueen syy mutta verokiila ja työn sivukulut mahdottomat Suomessa joka tulee aina vaan vähentämään työllisyyttä ja yrittämistä ja varsinkin pienyrittämistä.Nyt olisi viimeistään tehtävä korjaukset koska mitään superkasvua ei ole Suomessa odotettavissa aikoihin jos koskaan.Ei ole kaikki kapitalistin vika kyllä sietäisi Ay liikkeen katsoa peiliin myös.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Hyvä Ulf, eikös hallitsematon kapitalismi ole meidät saattanut tähän tilaan? Vai mitäs kriisi lähti vuonna 2008? Ei tämä taloudentila ole ay-liikkeen vika, vaan pohjattoman ahneuden globaaleilla markkinoilla. Kun markkinat siirtyivät yhä enemmän kehittyviin maihin, huomattiin kuinka tuottoisaa on käyttää maiden ihmisiä hyväksi. Onko tämä sinusta reilua?

Pekka Iiskonmaki

Suomessa tehty tuote sisältää enemmän veroja kuin ulkomailla tehty. Tämä voidaan hyvin pitkälti lukea SDP:n ansioksi.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Suomen valtion keräämillä turvataan hyvinvointi Suomessa, ulkomailla ei kerätä veroja ja esimerkiksi Kiinassa hyvinvointi rajaantuu vain muutamalle prosentille väestöstä, suurin osa elää kurjuudessa. Minkälaisessa valtiossa sinä Pekka Iiskonmaki haluat elää?

ulf fallenius

Globaaliselle taloudelle ja markkinataloudelle me emme Suomessa pysty mitään ja Eu,ssa ollaan Lipposen ajamana niin näillä mennään.Wigelius taistelet tuulimyllyjä ja mahdottomuutta vastaan maailma ei käänny sinun toivomusten mukaan.Täytyy vaan sopeuttaa ja sopeutua ja voin kertoa pienyrittäjänä että kyllä usko on mennyt monta kertaa mutta minkäs voi markkinat määrää.Suomi ei voi millään sulkea itsensä ulos muusta maailmasta koska silloin on kaikki toivo mennyt.Saat nähdä että kaikki kirkastuu edes vähän kuin päästäisin tästä lamasta eroon joka vaivaa jo kaksoistaantumana Suomea rakeentelisista syistä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ari Wigelius, kirjoituksesi otsikko "Riistoporvarit tappamassa työläisten toivon" kuvaa hyvin asennettasi ja tuo mieleen taannoisen otsikon työväenlehdessä: "Raatajavanhus hukkui riistäjäporvarin avantoon".

Onko siis mielestäsi toivo menetetty? Oletko koskaan miettinyt miten tähän on päädytty. Minkälaisia hallituksia Suomessa on ollut sodan jälkeen? Silloin kun valtaosa Suomen BKT:sta muodostui metsästä ja puunjalostusteollisuudesta, Suomen talouselämä saatiin lähes pysähdyksiin muutaman avainalan lakolla. Suomen talous ei kestänyt montaa viikkoa paperitehtaiden ja kuljetusalan lakkoja. Työnantajaa kiristettiin hyväksymään melkein mitä tahansa, että lakko saatiin loppumaan. Sitten jouduttiin siirtämää nousseet kustannukset hintoihin ja aikaa myöten devalvoitiin markka. Nyt ei voida muuta kuin siirtää kustannukset hintoihin ja menettää kilpailukykyä. Etkö huomaa edellisestä, että paremmin voitaisiin puhua ”kiristäjätyöläisistä” kuin ”riistäjäporvareista”.

On omituista, että kuvaat Nalle Wahlroosin esimerkkinä "riistoporvarista". Ketä Nalle on mielestäsi riistänyt? Luulen, että hänen palkkalistallaan olevat henkilöt ansaitsevat aika hyvin, niin, että riistosta tuskin voidaan puhua.

Kerrot aivan oikein, että hyvinvointivaltion menot kustannetaan veroilla. Oletko tullut ajatelleeksi sitä, että veroa voidaan periä pääsääntöisesti joko pääomatulosta tai työpalkasta. Jos ei ole yrityksiä, ei synny kumpaakaan. Jotta olisi tuottavia yrityksiä, tarvitaan niitä parjaamiasi ”riistoporvareita”. Vanha suomalainen sanonta kuuluu; lypsävää lehmää ei kannata tappaa. Suomessa alkavat tätä menoa lehmät olla aika vähissä.

Toimituksen poiminnat