AriWigelius Vaikuttamalla välität

Ammattiliittojen ja Yleisen työttömyyskassan saavutukset 1889-2014

Oletko miettinyt mitä ammattiliitot ovat saaneet aikaan? Minä pohdin mitä Yleinen työttömyyskassa on saanut aikaan? No luetellaas heidän saavutukset ja mietitään mihin tulokseen päädymme.

 

Ensin listataan suurimmat ammattiliittojen saavutukset,
kattavasta listasta kiitos tamperelaiselle Seppo Tuoviselle.

1889 Asetus työväen suojelusta, ammattientarkastajat.
1895 Tapaturmakorvauslaki.
1917 8 tunnin työaikalaki.
1922 Työsopimuslaki, vuosiloma 4 – 7 päivää.
1923 Työehtosopimuslaki.
1939 Vuosilomalaki, vuosiloma vakinaisissa töissä 5 -12 päivää.
1946 Työsopimuslain uudistus, laki työriitojen sovittelusta ja laki työtuomioistuimesta. Työaikalain muutos pidentää vuosiloman 12 -14 päiväiseksi.


1947 Valtakunnalliset työehtosopimukset muotoutuneet työehtosopimus¬järjestelmäksi. Luottamusmiesjärjestelmä luodaan.
1948 Lapsilisälaki. Tapaturmavakuutuslaki.
1958 Työturvallisuuslaki
1959 Yleiseksi työajaksi 45 t/viikossa.
1960 Vuosilomalain muutos, vuosiloma 18-24 päivää. Työttömyysvakuutuslaki. 1962 rahastoiva työeläkejärjestelmä luotiin.


1964 Valtion virkamiesten työsuhteiden neuvottelemista koskeva menettelytapalaki.
1965 Siirtyminen 40 tunnin viikkotyöaikaan.
1966 Irtisanomissuojasopimus. Valtion eläkelaki.
1967 Lomapalkkasopimus. Uusi ammattitautilaki.
1968 Ensimmäinen tulopoliittinen sopimus, ns. Liinamaa I. Indeksiehtojen poistaminen, vuokrien ja hintojen valvonta, vapaa-ajan tapaturmavakuutus, työnantajat alkavat periä jäsenmaksuja suoraan ammattiliittojen jäsenten palkoista.
1969 Luottamusmiessopimus.


1970 Työsopimuslain uudistus. Toinen tulopoliittinen kokonaisratkaisu, ns. Liinamaa II: erorahajärjestelmä. Julkisen sektorin neuvottelu-, sopimus- ja lakko-oikeuden laajennus.
1971 Sopimus työmarkkina- ja talouspoliittisesta kokonaisratkaisusta ns. UKK-sopimus. Koulutussopimus ja tiedotussopimus. Vähimmäispalkkalaki. Julkisen sektorin valtakunnalliset työehtosopimukset. Valtion sektorin luottamusmiessopimus.
1972 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu ns. Hämäläinen-Laatunen -sopimus: lomaltapaluuraha 10 % lomapalkasta, sairausajan palkkaetujen parantaminen.


1973 Vuosilomalain uudistus. Työsuojelunvalvontalaki.
1974 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu ns. Lindblom-sopimus: lapsilisien korotus, äitiysloma 7 kuukautta, verohelpotuksia, ansiokehitystakuu.
1976 Työsuojelusopimus. Ryhmähenkivakuutus.
1977 Talviloma
1978 Yhteistoimintalaki. Työterveyshuoltolaki. Talviloma vuosilomalakiin. Isyysloma 12 päivää.
1979 Talvilomaoikeuden laajennus.
1980 Opintovapaalaki. Äitiyspäivärahan pidennys ja vanhempainloma. Ensimmäiset työehtosopimukset, jotka mahdollistivat, että sairaanlapsen hoitajana voi äidin suostumuksella olla myös lapsen isä.


1981 Keskitetty työehto- ja talouspoliittinen ratkaisu, ns. Pekkanen I. Ansiosidonnaisen sosiaaliturvan parannus äitiys-, vanhempain- ja sairaspäivärahoissa.
1984 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu, ns. Pekkanen II: työajan lyhennys 16/32 tuntiin vuonna 1986. Ansiosidonnainen työttömyysturva. Laki irtisanomismenettelystä.
1985 Laki kotihoidontuesta.
1987 Työturvallisuuslainsäädännön uudistus. Työsopimuslakiin syrjintäkielto työhönotossa. Aikuisten opintotuki. Tasa-arvolaki.
1988 Työsopimuslain ja yhteis¬toimintalain uudistukset. Henkilörekisterilaki. Kotihoidontuki laajenee. Tulopoliittisen selvitystoimikunta asetetaan.


1989 Työttömyysturvalain muutos. Uusi yhdistyslaki.
1990 Henkilörahastolaki
1991 Laittoman irtisanomisen korvauksen enimmäismäärän nosto. Vuosilomalain muutos. Ammattikoulutusraha.
1995 Ulkomaisten työntekijöiden työehdot. Vuorotteluvapaa. Työaikalaki.
1996 Päivähoitolaki. Työaikalain kokonaisuudistus. Epätyypillisissä työsuhteissa olevien eläketurva. Vuosilomalain osittaisuudistus. Ulkomaalaisten t yöntekijöiden työehdot. Henkilöstörahastolain uudistus. Yhteistoimintalain uudistus.
1998 Työttömyysvakuutusrahaston perustaminen.


2000 Sopimus ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasokorotuksesta vuonna 2002.
2001 Uusi työsopimuslaki. Neuvottelutulos työeläke- ja työttömyysturvajärjestelmien uudistamisesta. Aikuiskoulutustuki
2002 Työturvallisuuslaki uudistetaan. Kuntoutusajan palkkaus. Valtion henkilöstöä koskeva palkkaohjelma Valpas I. Uusi työterveyshuoltolaki: Sopimus helatorstaista voimaan (helatorstai lyhentää työaikaa ansioita alentamatta).
2003 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Valtion palkkaohjelman jatko Valpas II. Työttömyysturvalain uudistus. Uusi työturvallisuuslaki. Tapaturma- ja ammattitautilain uudistus. Perhevapaa-järjestelmän uudistus.


2004 Työeläkeuudistus, Ammatillisen koulutuksen uudistus.
2005 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Vuosilomalain kokonaisuudistus – virkamiehet vuosilomalain piiriin. Työaikapankkijärjestelmä/ etätyöohjeet. Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli
2006 Sairausvakuutus-järjestelmän rakenne- ja rahoitusuudistus. Muutoksia työttömyysturvalakiin. Koulutuspäivärahan määräyksiin muutoksia. Perhevapauksiin parannuksia.
2007 Liittosopimukset. Laaja sosiaalipaketti (sosiaalitupo) eläke- ja työttömyysturvan uudistamisesta .


2008 Oppisopimuskoulutuksen etuihin muutoksia.
2009 Aikuiskoulutustuen uudistus. Muutosturvan laajennus koskemaan myös määräaikaisia.
2010 Vuorotteluvapaa vakinaistetaan. Työttömyysturvan uudistus: mm. työssäoloehdon lyheneminen 34 viikkoon, korotettujen etuuksien laajentaminen, sovitellut päivärahan enimmäiskesto poistuu, koulutusetuisuuksien uudistus.
2014 Eläkeuudistus. Työttömyysturvan uudistukset, mm. työssäoloehto lyheni kuuteen kuukauteen, omavastuuaika lyheni viiteen päivään ja työttömyysetuuksiin tuli 300 euron suojaosa. Joustava hoitoraha

Lähde: Seppo Tuovisen listan lisäksi lisäyksiä täältä: Tämä on SAK:n historia.

 

 

Yleisen Työttömyyskassan saavutukset

 

1889 – 2014     Ei mitään.

 

Kumman sinä valitset?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Minusta monet näistä asioista ovat sellaisia, jotka itsekin luen saavutuksiksi. Mutta tapa, jolla asioita toteutetaan saattaa olla yhteiskunnan jäsenten edun vastainen tai lievemmin ilmaistuna tarpeettoman kankea ja byrokraattinen. Aiheesta kirjoitti esimerkiksi Timo Isosaari, kannattaa lukea myös Isosaaren kirjoitukseen linkitetty toinen kirjoitus.

Lisäksi eturyhmiiin perustuvassa ajattelussa syntyy ongelma, jossa asetetut tavoitteet eivät välttämättä ole oikeudenmukaisia tai kohtuullisia.

Jos yhteiskunta maksaa jostain tarpeettomasta näennäisesti työntekijöiden etujen vuoksi tehdystä pompottamisesta, silloin siitä maksavat myös työntekijät.

Menneisyyteen katsomisen sijaan, mitä tulevaisuudessa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vertailu kuuluisi olla Ammattiliittojen työttömyyskassojen ja yksityisen työttömyyskassan saavutukset, mutta tyypillistä harhaanjohtamista.

Jonne Sirén

YTK:n tietenkin. Siksi että se pakottaa minut venymään töissä ja yrittämään parhaani (eilen 11 h päivä, tänään 9, huomnenna 12...kun muita ei huvita vaikka olis tulossa kassavirtaa...). Etten ole sitten ensimmäisenä jonossa kun viikate heiluu. Ja myös korjaan ronskit suoritekorotukset, jos siis olen ne oikeasti ansainnut. Olen myös valmis luopumaan ns arkipyhistä, aivan turhia, ja myös lomarahoista. Samoin ensimmäisen päivän saikkuvapaa palkattomaksi, vuosiloma 3+1 viikkoa ja yksi lauantai kuussa firmalle. Useamman vuoden ajan olen jo palkkatoimiston muijia pyyhkäisemään liittokorotuksilla jne.

Oikeasti haluaisin olla yksinyrittäjä, mutta toistaiseksi pätevyys puuttuu siltä alalta mille haluan. Ja myös siksi, että nykyisen kaltaisessa yhteiskunnassamme pk-yrittäjä on vapaata riistaa viranomaismielivallalla ja pahimmillaan bisneksen pissiessä menee kaikki ja joutuu kadulle...

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Henri, tule mukaan kertomaan tulevaisuudesta. Mitä sinä haluaisit muuttaa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ari, sinä olisit voinut samalla ilmoittaa Demaraiden saaneen aikoinaan pinta-alalisät pienviljelijöille, etkö tiennyt vai tunsitko häpeää moisesta sosiaalisesta toiminnasta ?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Onko sille joku syykin, miksi blogisti sotkee kaksi aivan eri asiaa - kassajäsenyyden ja liittojäsenyyden?

Liittoon kun voi kuulua ilman kassajäsenyyttä ja päinvastoin. Myös liiton kassaan, vaikkeivat liitot siitä paljon puhukaan.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Niin Jani, kumma kyllä moni pitää näitä asioita samoina, siinä syy tähän blogiin. Mikäli kaikki kuuluisivat YTK:n tapaiseen kassaan, niin mitä luulet olisiko meidän työmarkkinoilla noita listattuja saavutuksia? Ei olisi, valitettavasti.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tässä olen samaa mieltä kassa ja liitto ovat samaa asiaa. Lisäksi olen sitä mieltä, että molemmat ovat menneisyyden saavutuksista huolimatta muodostuneet rasitteeksi nykyiselle yhteiskunnalle.

Pekka Pylkkönen

Unohdit mainita ammattiliittojen saavutuksista myös

13,8 mrd vuotta eaa: maailmankaikkeuden synnyttäminen

5 mrd vuotta eaa: auringon sytyttäminen

65,5 milj eaa: dinosaurusten tuhoaminen paljain käsin

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Niin Pekka nuo eivät taida olla ay-liikkeen saavutuksia, tosin kyllä nekin olisivat syntyneet, mikäli olisi vain painetta laitettu näille timanteille.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ari,

Kiitos blogista ja mykistävästä listasta!

Ja kun vielä lisäksi muistetaan kymmenet Suomen lainsäädännön osaksi ratifioidut kansainväliset ILO-sopimukset, niin onhan siinä mittavat ay-työn tulokset siivelläkin nautittaviksi.

Pekka Pylkkönen

Ihan vakavasti. Yhteiskunta kehittyy meidän kaikkien panoksella. En myöskään kiistä ay-liikkeen positiivista vaikutusta historiaamme. Mutta hyvä historia ei voi oikeuttaa tämän päivän työmarkkinaterrorismia jossa etenkin nuorilta rosvotaan työtilaisuudet.

Sinä voit vaatia liikaa palkkaa tai älyvapaita työehtoja mutta on melko ilkeää pakottaa ne koskemaan meitä muitakin.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Pidätkö todellakin 2014 eläkeheikennystä, jonain saavutuksena. 2004 eläkeuudistus näyttäytyy tänä päivänä lähinnä suurten ikäluokkien viimeisenä pajatson tyhjennyksenä. Entäs tänään?

Mitäs tekee ay-liike tai YTK 4,5€ puolalaisille kirvesmiehille.

Ei mitään liiton miehet esittää työmaalla yhden kysymyksen : "Onks kirjaa?", jos vastaat kyllä ne menee seuraavan luo esittämään saman kysymyksen ja jos joku vastaa "ei", niin kyllä sitten lirkutellaan ja uhkaillaan. Täytyyhän sen liiton nilkinkin palkan jonkun maksaa. Mitä jos kysyisivätkin jotain työolosuhteista ja palkkauksesta, mutta ei, ku silloin sen nilkin pitäis tehdä jotain työtäkin sen palkkansa eteen.

Tosin eipä tossa kahdenkytä vuoden aikana täällä pääkaupunkiseudulla noita liiton nilkkejä olekaan nähty ku kaksi kertaa. Työsuojelupiirin (ALY) virkailijoita tänä vuonna kolmasti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Melko lavealla kynällä on maalattu. Asioita, joista monet eivät todellakaan ole ay-liikken tai pelkästään sen ajamia.

lapsellista olisi myös väittää, että yhteiskunta ei olisi kehittynyt ilman tämänkaltaista järjestödiktatuuria. Ei mene enää läpi. Joskus minäkin tuon valheen uskoin.

eivätkä nuo kaikki ole hyviä asioita. Tai miten sen ottaa. Työttömyysturvan uudistukset ovat käytännössä samat, joita ahon esittäminä 90 luvulla vastustettiin.

eipä pistänyt ay- liike tikkua ristiin ansiosidonnaisen leikkausten estämiseksi. Ensi vuonna niitä leikataan. Ei tehnyt mitään lapsilisäleikkausten estämiseksi. Vaikka vielä 80-90 luvun vaihteessa Se oli tärkeää. Omat edut eli verovähennysoikeuden säilyttäminen oli tärkeämpää.

muutenkin ay-liike on ollut parhaimmillaan omien etujen ajamisessa. Kas kummaa. Sähköliiton paska tes ei kelpaa sähköliiton toimitsijalle. Hänellä pitää olla julkisen sektorin edut, 38 vuosilomapäivää, meillä 25, paremmat päiväraha säännöt jne...

mitä tulee nyt esillä olevaan eläkeasiaan. Se on vain vääjäämätön seuraus huonosti hoidetuista asioista. 2005 ratkaisu oli pohjanoteeraus. Silloin viimeistään olisi eläkeikään pitänyt puuttua. Mutta suuret ikäluokat haluttiin hoitaa eläkkeelle erityiseduin. Ikää alennettiin ja annettiin superkarttumia. No nyt alkaa olla laskunmaksun aika, vaikka ay- liike viestittää valheellisia tuloksia julkisuuteen. Eläkemaksut nousevat ja nuoret saavat huonomman eläkkeen, jos eläköityvät esim 63v.

törkeimpänä pidän kuitenkin tätä systeemiä, että täällä vain yksityisen puolen duunarit joustavat kortistoon. Tämä tehdään kiristämällä veroja. Tämä kyllä käy ay-liikkeelle. Ostovoima pois veroja nostamalla. Laskevathan he itsensäkin julkiseen sektoriin. Se on tärkein.

olimpa itsekin 15v mukana. Että jotain tiedän siitä rahaa tuhlaavasta pelleilystä.

mitä tulee puheeseen vapaamatkustajista, haistakaa... Näillä työtunneilla ja veroilla olen tehnyt enemmän kuin tarpeeksi ja ihmisten syyllistäminen moisilla puheilla on typerää.

itse asiassa ay-liike syyllistyy törkeään työpaikkakiusaamiseen monilla työpaikoilla painostamalla ihmisiä. Siitä rikosilmoituksia.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Minulla on äärimmäisiä vaikeuksia ymmärtää SDPn motiiveja, vaikka osa "saavutuksista" on sinänsä ollut hyvin positiivista kehitystä ja soveltui protektionistiseen yhteiskuntaan teollisuuden ehdoilla. Alkutuotantoon tai palveluihin soveltaminen on tullut ja tulee niin kalliiksi, ettei avoimilla markkinoilla ja lakeja noudattamalla saavuta muuta kuin konkurssin.

SDP on ehdottomasti EU-jäsenyyden ja euron kannalla, vaikka ne ovat täydellisessä ristiriidassa saavutetuista eduista kiinni pitämiseen. Sopimukset palvelevat toki niitä, joilla työpaikka vielä on. Joustajia ovat työttömät ja PK-yrittäjät, jotka joutuvat toimimaan markkina- eikä AY-ehtoisesti.

SDPn ja Kokoomuksen yhteistyöllä suomalaisten enemmistö pääsee työpaikoistaan ja toimeentulostaan eroon. Samoin eläkejärjestelmän romuttuminen on enää ajan kysymys, onhan sen alasajo jo tavallaan aloitettu.

Pilaantunut kotimarkkina edellyttää meiltä yrittäjähenkisiltä joukkopakoa maasta, ellei ensi kevääseen mennessä ala olla mullistavia muutoksia näköpiirissä.

Tilanne olisi vielä jotenkin pelastettavissa, jos lähtisi liikkeelle osuuskuntapohjaisesti ja sopisi työehdot markkinoiden ja työntekijöiden toivomusten mukaisesti. Joustoja tarvittaessa kaikki joustavat, eikä ketään tarvitse irtisanoa. Koska sellainen on laitonta ja verotuksellisin toimin estettyjä, en paljoa pane toiveita Suomen talouden ja suomalaisen työn puolesta. Sääli, että myös eläkeläiset joutuvat kärsimään SDPn sokkoleikeistä avoimen markkinatalouden maailmassa.

Kielitaitoisen nuorison kannattaa suunnata muualle heti opintojen jälkeen, koska nykyjohtamisella tällä maalla ei ole minkäänlaista tulevaisuutta.

Jari Leino

Minä valitsin YTK:n.

Kirjoittaja esitti mielenkiintoisen listan suomalaisen työelämän muutoksista ja esitti ay-liikkeen saavutusten näyttelynä. Monet noista ovat erittäin hyviä ja niitä ovat kannattaneet muutkin kuin ammattiliitot.

Listasta on helppo nähdä, että joskus 1960-luvun puolivälin jälkeen touhu alkoi mennä överiksi ja paisuminen jatkui tasaisesti. 1980-luvulla päästiin jo pekkasiin ja tupoihin. Siinä vaiheessa oli jo täysin selvää, että vaatimukset ovat lähteneet totaalisesti käsistä. Silti samaa saavutettujen etujen puolustamista ja lisien kiristämistä jatkettiin huolettomasti vielä 30 vuotta. Tulokset ovat nyt nähtävissä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Asiaa voidaan ajatella myös näin:

Matti Viren:
Professorin mukaan joku voi tuhahtaa ay-jäsenmaksuille, mutta kyse ei ole suinkaan pikkurahoista.

"Jos laskee, paljonko vuoden 1974 jälkeen on maksettu jäsenmaksuja ja laskee niille koron valtion obligaatioiden korkoprosentin mukaan, saa tulokseksi lähes 40 miljardia euroa. Jokainen voi mielessään pohtia, onko sillä rahalla saatu vastaava määrä hyvinvointia aikaan".

Hän kysyy onko saatu vastaava määrä hyvinvointia aikaan. Voisi kysyä onko saatu edunvalvontaa aikaan. Ja missä nämä rahat ovat?

Miljardeja on sijoitettuna esim vuokra-asuntoihin. Yhtenä esimerkkinä vvo, jonka hallituksen puheenjohtajana häärii metallin pj Riku Aalto. Olen joskus metallin silmäätekeviltä kysynyt mitä rahoilla on tarkoitus tehdä. Niitähän ei sieltä pois saa esim lakkoja varten. Vastaus on, että ei se sulle kuulu. No tarkoitus on siis kerätä lisää rahaa ja jakaa sitä hallintoon. Kiristää vuokralaisia. Tämä on tehty verotuella ja duunarin selkänahasta.

Voidaan siis sanoa, että rahaa on kerätty liikaa. En tiedä mitä kaikkien liittojen jäsenmaksut ovat, mutta esim 1.6% suomalaisen keskipalkka on n 40000e. Maksavia jäseniä on noin 1.5miljoonaa. Siitä tulee jopa 900 000 000 vuodessa. Ihan näin se ei mene. Paremmin ansaitsevien liitot ottavat yleeensä euromääräisen jäsenmaksun.

Toisaalta yhteiskunnan menetykset verovähennyksen kautta ovat noin 200 000 0000 e. Siinä toki ovat mukana kaikki työmarkkinajärjestöt. Jäsenmaksu summa on siis suuri kaikkiaan. Ja mitä sillä saavutetaan???

Duunariliitot kaikki ryöstävät prosenttimaksulla. Koska väkeä on toimistoissa kuin pipoa tehtäviin nähden. Poliittisten suojatöiden ja kellokkaiden hauskanpito ovat toiminnan keskiössä. Näin ainakin itse sen koin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Asioita voidaan ajatella myös näin. Sak työntekijöillä on oma liitto. Esim aivan kaikki metallin toimitsijat eivät siihen kuulu. Kysyin yhdeltä vanhalta tutulta toimitsijalta miksi hän kuuluu. Tuo metallin jäsenmaksu on aika kallis hän lipsautti. Aivan. Heillä Se oli 1%

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Seitenvitosen ex raskaan työn raatajalta kiitokset Arille blogistasi.

Listaamasi suomalaisten historialliset saavutukset ay-liikkeineen osoit-tavat vääjäämättömästi sen, että Suomi ei ole n.s. banaanivaltio.
Jos joku on sitä mieltä, ettei pitäisi katsoa taaksepäin historiaan ja mitätöidä ne vanhanaikaisina tälle vuosituhannelle ja näille vuosikym-menille soveltumattomina. Niin tällaisten esittäjät haluavat varmaan nyky Suomesta rakentaa juuri sellaisen autoritäärisen harvojen ökyrikkaiden pohjoisen pikku turistivaltion.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Kiitos Teuvo, olet täysin oikeassa. Tätä totuutta YTK:n jäsenet eivät kuitenkaan halua todeta, vaikka lueteltu lista on täyttä faktaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

YTK:n jäsenmaksu n. 100 euroa/vuosi (nousee ensi vuonna)

Ammattiliiton jäsenmaksu 1-1,5% palkasta, joka merkitsee usean sadan euron rasitetta ja on siten pois palkansaajan ostovoimasta.

Ainoat konkreettiset liiton edut ovat jäsenkalenteri ja mahdollisuus päästä kerran vuosikymmenessä liiton omistamalle hulppealle mökille.

Verovähennysoikeus ei kompensoi tappiota YTK:n eduksi.

Älkää siis ihmetelkö, miksi YTK:n jäsenmäärä jatkaa kasvamistaan.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Niin et tarvi Juha-Pekka Kosonen noita ammattiyhdistysliikkeen saavuttamia etuja?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Siinähän ne Ay-liikkeen ja Sd tyypillisimmät kannattajat. Eläkeläiset, suurten ikäluokkien edustajat sekä kellokkaat, jotka aikovat tehdä suojatyöläisen uraa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ammattiliitot ja työttömyyskassat on eriytetty kun huomattiin, että joidenkin kassojen ja liittojen suhde oli talouden osalta sotkeutunut aivan liiaksi. Eli työttömyyskassoista pumpattiin rahaa liiton normaaliin toimintaan sopimattomassa määrin. Kun asiasta ei haluttu tehdä sen suurempaa numeroa siitä ei myöskään kerrottu niin, että tavallinen liiton jäsen olisi tietoinen aiemman tiiviin kytköksen katkaisusta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä siinä laitoksessa olisi tutkimista. Politiikojen tukemista, puheenjohtajien taulukauppoja, matkailua, sylitanssia jne... Arvostelua ei kannata esittää, jos haluaa pysyä suosittuna kellokkaana. Näin Se vain on. Ehdoton valta korruptoi. Kun todellista jäsendemokratiaa ei ole.
kyllä eduskunnan pitäisi pistää tälle systeemille rajat. Se olisi sen omienkin etujen mukaista. Toki ei sen nykyisten rahastajien etujen mukaista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sen verran vielä, että nuorena ay-aktiivina vedin kaikenlaisia nuorisotilaisuuksia ja kävin ammattikouluissa. Kerroin, että ay- liike sentään puolustaa työttömyyskorvauksia. Sitä ytk ei tee. Mutta tämäkin sitten oli valhe. Kaikkea paskaa sitä ihmisille on tullut puhuttua.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Katkera mies tämä Jp Lehto. Ei taida elämä olla herkkua tuollaisen katkeran painolastin kanssa kulkeminen?
Pitäisiköhän hänen vähän kompata näyttävästi positiivisemman elämänasenteen puolesta markkinoivaa pääministeri Stubbia?
Jospa auttaisi ahdingossa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Heh, mä olen muuten oikein tyytyväinen elämääni. Mukavaa on ja touhua piisaa. Mutta pitää tosiasioista välillä muistuttaa.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius
Olli Suvanto

Jos kassa lakkautettaisiin minne sellaiset työntekijät menisivät joille ei ammattiyhdistystä ole?

Petri Wasenius

1958 työturvallisuuslaki. Noin 50 vuotta saatiin mennä eteen päin ennen kuin lakiin saatiin lisättyä työn henkinen kuormittavuus. Kovin hitaasti ay-liike on huomioinut elinkeinorakenteen muutoksen.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

300 euron suojaosa koskee vain KELA:n tukia. Siitä ei ole paljon mitään hyötyä ainakaan yksinasuville, koska asumisen ylikalleuden johdosta joudutaan hakemaan myös Sossulta toimentulotukea. Mitenköhän käy silloin kun on saanut keikasta palkka? Aivan. Sossu vähenee vastaava summa tuista. Nollasummapeli. Kiitti vitusti.

Käyttäjän PetriPasanen kuva
Petri Pasanen

Itse en kuulu ammattini liitton(pam), olen siis baarimestari, koska ko liitto ei ole saanut mielestäni mitään aikaiseksi. Palkankorotukset todella säälittäviä eikä muitakaan etuuksia ole saatu aikaiseksi, työturvallisuuden parantamisesta puhumattakaan. Ennemmin maksan ytk:lle tyhjästä vähemmän kuin pam:lle yhtä tyhjästä enemmän.

Jari Heinonen

AY aktiivina aikanaan eläneenä ja sen tuloksen nähneenä¨! Tulee nyt jälkeen päin mieleen, mihin minä uskoin! Henkilökohtainen päätökseni on, että pienestä palkasta ei jatkossa joku Lyly tai Aalto enää RIKASTU

Käyttäjän TimoMuttonen kuva
Timo Muttonen

Huono peruste verrata ay-liikettä ja YTK:ta toisiinsa sillä perusteella, että moni pitää niitä samana. Olisit selittänyt miksi ne ovat eri asia mieluummin kuin kertonut ay-liikkeen saavutuksista, joihin YTK:lla tai millään pelkällä kassalla ei ole mitään mahdollisuutta tai perustetta vaikuttaa.
Lista oli muutamia yksityiskohtia lukuunottamatta vaikuttava ja kiistaton. Se ei silti oikeuta mollaamaan mitään riippumatonta kassaa noilla perusteilla. Olisit kertonut mitä hyötyä on kuulua liittoon ja kassaan tai mitä heikkoa on mielestäsi riippumattomassa kassassa. Argumenttisi ja bloggauksesi sotkee vielä enemmän asiaan vihkiytymätöntä eikä edistä ilmiselvää agendaasi kertoa ammattiliittojen hyödyllisyydestä.

Käyttäjän HenriJunkkala kuva
Henri Junkkala

Maksanko tonnin sähköliitolle vai satasen YTK:lle?
Ei tarvitse kauaa miettiä kumman valitsee.
Ahneella on paskainen loppu, olisitte edes jotakin tolkkua pitäneet jäsenmaksuissanne.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eikös työttömyyskassa ja ammattiliitto ole eri asioita?

Minäkin kuulun ammattiliittoon ja työttömyyskassaan, ei niillä ole mitään tekemistä keskenään. Joillakin ammattiliitoilla on kytkentöjä kassoihin, mutta ei kaikilla.

Käyttäjän HarryPettersson kuva
Harry Pettersson

Minua kiinnostaa paljonko Ay puolen toimet ovat luoneet uusia työpaikkoja, mikä vaikutus näillä toimilla on YT neuvotteluihin sekä työpaikkojen ulosliputtamiseen, vai onko ne niitä asioita jotka hoitaa joku muu..?? Mullehan vaan kuitenkin muista välittämättä kuuluu..!!

Heidi Wallenius

Kerroppa nyt sitten "tietämättömälle" miten minä, aina liittoihin kuulumaton olen saanut samat edut työelämässä (työntekijänä tai toimihenkilönä) kuin liittojen jäsenet? Ja vielä aivan maksutta :) Mahdollisen työttömyyden varalta ei ole tarvetta kuin olla jäsenenä jossain työttömyyskassassa. Ja asiointi kassan kanssa on varmasti paljon helpompaa ja nopeampaa kuin Kelan kanssa.

Sitähän ei tiedä vaikka liittoon kuulumaton on paremmassa asemassa neuvottelemaan palkasta (ainakin yksityisellä sektorilla). Siellä kun vallitsee nämä viidakon lait :D Ehkä työnantaja arvostaa liittoon kuulumattomuutta kun tietää ettet ole joka välissä uhkailemalla lakolla...vai mielenilmaisuksiko sitä kutsutaan...

Käyttäjän HarryPettersson kuva
Harry Pettersson

Töitä tekevälle on aina töitä ja hyvälle työntekijälle hyvä työ, palkka ja edut. Yritys elää aina ajassa ja ajan ehdoilla, muuten se kuolee pois.
Työnantajan elinehto on hyvät työtekijät ja niiden kanssa hyvät suhteet.
kaikki muu mustamaalaaminen, työntekijöiden riistäminen ja kauhukuvien maalailu on hölynpölyä.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Yleislakko 1956 oli osoitus ay-liikkeen yksituumaisuudesta ja voimasta. Se valoi AY-liikkeeseen uskoa omiin kykyihin ja herätti kunnioitusta työnantajissa. Näillä seikoilla oli varmasti oma merkityksensä, kun suomalaista sopimusyhteiskuntaa rakennettiin. Työväenliikkeen historialla on ollut suuri merkitys, kun suomalaista hyvinvointia on tulonjaon kautta rekennettu. Laaja tulonjako/ostovoima synnytti suomeen satoja uusia yrityksiä sekä työpaikkoja, on antanut hyvinvointia meille kaikille monta vuosikymmentä, tämä myös kehitti/pakotti yrityspuolelle sellaisia työtapoja millä kansaivälisesti pärjättiin, kun palkkakustannukset nousi. Nykyisellä elintasolla on suuri merkitys, kun kilpailijamaat olivat vielä, lähinnä aasian maat pahasti jäljessä. Vientiteollissuus veti,samoin kotimarkkinat, jaettavaa oli.Nyt olemme vaikiassa tilanteessa kun devalvointia ei voi tehdä, ja sisäinen devalvaatio näyttää mahdottomalta, koska kukaan ei halua luopua saavutetuista eduista. Tämän myötä myös julkinen sektori paisui kuin pullataikina byrokratioineen+ etuineen Tosiasia on kuitenkin että olemme pitäneet viime vuodet sellaista elintasoa mihin ei ole varaa, jaettavaa ei enään ole, eletään velaksi ja se näkyy jo meidän kaikkien nousevissa asumiskustannuksissa, kustannuksia laitetaan muille vähävaraisille maksettavaksi. Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli häviö demokratialle sekä sopimusyhteiskunnalle, nyt se synnytti valtataistelun joka ei hyödytä ketään, vaan jättää arpia joita on vaikia paikata.

Käyttäjän EsaSievinen kuva
Esa Sievinen

Hienot ovat saavutukset, ja kun tietyt ihmiset ne tähän maahan saavat aikaa ja ovat saaneet, kuuluva ne sen jälkeen kaikille. Se on oikeudenmukaisuutta se on demokratiaa se on suuri osa hyvinvointivaltiota!

Käyttäjän HarryPettersson kuva
Harry Pettersson

Nyt se menneessä eläminen voidaan unohtaa ja demokraattisesti alkaa elämään tätä päivää, tämän päivän tilanteessa ja tämän päivän ehdoilla.
katsotaan totuutta silmiin ja lopetetaan vanhan ihannoiminen ja mankuminen. Jaetaan sitten kun on jotain jaettavaa...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Muuten erinomainen ansioluettelo, mutta ei mitään niin hyvää etteikö siinä olisi jotain huonoakin. Mitkä ovat korporaatioiden/etujärjestöjen negatiivisimmat saavutukset Suomen kansantaloudelle? Kuka uskaltaa tai osaa laatia niistä listan: 1-20 luetellen. Mitalilla on aina kääntöpuolensa!

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kannantan yhdistymisvapautta. Kannatan myös olla kuulumatta yhtään mihinkään. Ei ole pakko kuulua ay-liittoon, eikä tukea vasemmistolaista politiikkaa.

AY-liikkeellä on aivan liian suuri rooli. Meillä on miljoona jäsentä, kirkolla on paljon enemmän eivätkä he ole besserwisseröimässä kaikessa lainsäädäntötyössä. Kirkko on yleishyödyllinen ja ansaitsee verovapauden, mutta ay-liike on markkinatoimija asuntomarkkinoilla kuten kuten tahansa muukin sijoittaja. En ymmärrä ollenkaan verovapautta yhdelle markkinaosapuolelle. Tämäkin on valtion piilotukea ay-liikkeelle.

Itseäni närästää suomalaiset heikkotahtoiset politiikot, jotka ovat antaneet ay-liikeelle liian suuren vallan. Ei SAK:n tarvitse olla osallisena ja asiantuntijana lainsäädäntötyössä. Se on politiikkojen hommaa.

Sipilä ja hallitus tekevät tervehenkisen liikkeen viikolla. Toivottavasti seuraavaksi näemme sen, että ay-liike laitetaan verolle muiden markkitoimijoiden tapaan.

Toimituksen poiminnat