AriWigelius Vaikuttamalla välität

Työntekijän tulee elää tekemällään työllään

Epäsäännölliset työsuhteet lisääntyvät Suomessa vauhdilla. Palvelualoilla tutut osa-aikaiset työsuhteet leviävät vauhdilla myös muille aloille, kuten korkeasti koulutetuille aloille. Edes pitkäaikainen sitoutuminen yritykseen ei enää takaa täysiä viikkotyötunteja. Osa-aikaisuus on etenkin naisvaltaisten alojen haaste ja on yksi osasyy siihen, miksi naisten euro on vähemmän kuin miesten.

Syksyllä 2014 kaksi Citymarketin kassatyöntekijää haastoi Keskon oikeuteen, missä he vaativat korvauksia työn vastentahtoisesta osa-aikaisuudesta. Toinen työntekijöistä on työskennellyt kaupalle yli 26 vuotta ja tekee edelleen 31 työtuntia viikossa. Samaan aikaan Citymarkettiin on palkattu osa-aikaisia työntekijöitä vuodesta toiseen, eikä työntekijöille tarjottu lisätunteja, vaikka työehtosopimuksessa työnantaja tähän velvoitetaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi 3.12. päätöksen kanteeseen. Oikeus hylkäsi naisten kanteet. Tuomion perusteluissa sanotaan, että yhtiöllä on oikeus ratkaista liikkeenjohtovaltansa nojalla tarvitsemansa työvoiman määrän ja tarpeen työaikojen sijoitteluun. Käytännössä tämä antaa työnantajille valtuudet lisätä osa-aikaisia työsuhteita alalla kuin alalla. Työpaikat joilla perheen voi elättää vähenevät tuntuvasti, mikäli työtä ei ole tarjolla kuin osa-aikaisesti.
 

Etenkin naiset joutuvat tekemään töitä osa-aikaisesti


Työntekijä tekee työtänsä täysivaltaisemmin, kun häneen luotetaan. Arvostus näkyy työntekijän kohtelemisessa ja tätä kautta palkassa. Palkkatulot vaikuttavat ihmisen elämään kokonaisvaltaisesti ja työntekemisen moraalia heikentää tuntuvasti, mikäli työntekijä joutuu samalla hakemaan tukea valtiolta. Vakituinen työsuhde luo turvan, mitä moni työntekijä ei ymmärrä ennen kuin kohtaa työttömyyden tai joutuu vastentahtoisesti osa-aikaiseen työsuhteeseen.

Työntekijällä tulee olla oikeus elää tekemällään työllään, koska sen takia töissä käydään. Ei kukaan halua elää valtion tuella, vaan ansaita itse omat rahansa. Toivon valtiovallan, palkansaajajärjestöjen ja työnantajajärjestöjen myöntävän tämän, koska muutoin suomalaiset työmarkkinat romuttuvat. Emmehän me halua tänne sellaisia työmarkkinoita, missä työntekijät kokoontuvat aamulla työpaikan porteille ja työnantaja valitsee päivän työntekijät?

Ari Wigelius
Tampere

Aiheesta lisää Ilta-Sanomat

Kirjoitus on luettavissa myös kotisivuiltani www.ariwigelius.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Nykyisellä nettopalkalla ei duunari elä. Miten asia ratkaistaan? Onko AY -liike oikeasti duunarin asialla?

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Minä koen ay-liikkeen olevan työntekijät, minusta työntekijät ovat työntekijöiden asialla. Kyse on lähinnä työväenliikkeiden heikentyneestä asemassa yhteiskunnassa, liian suuri osa siirtynyt valittajien kuoroon ja yhä vähenevä osa jaksaa vaikuttaa asioiden puolesta. Haluatko Pekka Liskonmäki muuttaa tilanteen? Tule mukaan vaikuttamaan asian puolesta, vain siten me saamme muutoksia aikaan, kyse on joukkovoimasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pekka peräänkuuluttaa sitä tehokkainta ja helpointa tapaa hoitaa tuo ongelma pois päiväjärjestyksestä: ansiotuloverojen roima alentaminen.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #3

Nykyisellään pieni- ja keskituloiset saavat tulonsiirtoina enemmän kuin maksavat veroina. Oliko tarkoituksesi kiristää veroja muualla, velkaantua lisää vai vähentää myös tulonsiirtoja?

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius Vastaus kommenttiin #4

Onko sinulla Jyrki faktaa tästä väitteestä? Keskituloiset pitävät oman käsitykseni mukaan tätä Suomea pystyssä, joten en usko heidän saavan yhteiskunnalta enemmän kuin antavat. Päinvastoin.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #5

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski viittasi Docventures-ohjelmassa heidän tekemiinsä laskelmiin, joiden mukaan 75% kotitalouksista on verotulojen nettosaajia. Kyseinen jakso löytyy täältä:
http://areena.yle.fi/tv/2308031
Valitettavasti en tiedä mihin laskelmiin hän viittasi.

Tilastokeskuksen sivuilta löytyy seuraava taulukko:
http://tilastokeskus.fi/til/tjt/2012/03/tjt_2012_0...

Keskituloinen(tulot 20 000 – 39 999€) sai vuonna 2012 keskimäärin 15 681€ tulonsiirtoina.

Tässä vielä Yle:n uutisointi asiasta:
http://yle.fi/uutiset/nain_hyvinvointivaltio_tasoi...

Heidän mukaansa noin 60% jaa plussalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Kuten Ari tuossa alempana toteaa valtaosan ansiotuleveroista maksavat keskituloiset, joihin liki kaikki palkansaajat lukeutuvat. Varsinaisilta suurituloislta kerätty verokertymä on mikroskooppisen pieni osuus valtion budjetista, vaikka veroprosentti heidän kohdallaan kohtuuton onkin.

Tulonsiirtoja voitaisiin siis vähentää, kun nettopalkkaa jäisi enemmän. Mutta se ei ole pääpointti. Valtion verokertymä ei kovin paljon muuttuisi veroprosenttien järkeistämisen vuoksi, koska ansiotulovero kokonaisuudessaankin on pieni osa verokertymästä. ALV:n kautta tulisi sitten lisääntyneen kulutuksen kautta lisää verokertymää.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

#8
Silloin duunari voi hylätä demarit ja äänestää muita puolueita. Keinotekoinen köyhyys on vettä demarien myllyyn.

Pekka Iiskonmaki

#2
Ketä vastaan aletaan taistelemaan? Millaisia joukkoja on tarkoitus muodostaa vihollista vastaan?

Toimituksen poiminnat