AriWigelius Vaikuttamalla välität

Operaatio vakiduuni herättää työntekijät puolustamaan oikeuksiaan

Ammattiyhdistysliike ei tee mitään. Tämän lauseen moni työntekijä on kuullut, oli sitten liiton jäsen tai ei. Kysyttäessä syitä tyytymättömyyteen on monia, kun odotukset ammattiliittoa kohtaan ovat kovat. Vieraantuminen omien etujen puolustamisesta on johtanut työväestön laiskistumiseen, odotetaan että joku muu tekee asialle jotain. EK ja kokoomuksen Alexander Stubb esittävät työntekijöiden oikeuksiin hurjia leikkauksia, mutta näihin emme reagoi voimakkaasti.

Operaatio vakiduuni-kampanja on mielestäni herätyskampanja. Herätetään tarttumaan haasteeseen, nostetaan tärkeä kysymys esille. Tuleeko työntekijän elää tekemällään työllään? Mikäli vastaat kyllä, niin silloin vakiduuni-kampanja on sinua varten.

Nollatuntisopimukset ovat levinneet eri aloille ja niitä tarjotaan lähinnä jo entisestään heikoilla työehdoilla työskenteleville työntekijöille. Kansalaisaloitteen panivat aluille Metallin, JHL:n ja PAM:n aktiivit, he näkevät ongelmana työn, millä työntekijä ei pysty elättämään perhettään saati itseään.

Aloitteen 18 tunnin viikkotyövaatimuksesta työsopimukseen ei kaada yhtään yritystä Suomessa, kyse on lähinnä työntekijän arvostuksesta. Tehdään työsopimus, missä kummatkin osapuolet ovat tyytyväisiä. Opiskelijat ja muut erityisryhmät säilyttävät mahdollisuuden tehdä lyhempääkin työviikkoa, koska aloitteessa annetaan kirjallisin perusteluin mahdollisuus tehdä työsopimus alle 18 viikkotyötunnin.

Kampanjassa on myös tärkeää kohdata ihmisiä kasvotusten. Työpaikalla nimien kyseleminen aloitteeseen tuo keskusteluun työelämän tärkeät kysymykset. Työntekijöille tulee tunne, että liitto tekee tekoja. Epäileväiset liittyvät liittoon ja kierre on valmis. Tekojen kautta syntyy liikettä, joka johtaa kaikkien työntekijöiden parempaan työelämään.

Tulevaisuudessa työntekijöiden oikeudet joutuvat entistä kovemmalle, kun digilisaatio ja robotisaatio hävittävät perinteiset työpaikat. Mikäli ammattiyhdistysliikkeet eivät ole tulevaisuudessa alhaalta päin johdettuja kansanliikkeitä, ei meillä ole myöskään vastavoimaa puolustaa suomalaisia työpaikkoja, joilla työntekijät pystyvät elättämään perheensä.

Tule rohkeasti mukaan. Ensimmäinen askel on allekirjoittaa kansalaisaloite, sen jälkeen on aika tarttua työkaveria hihasta ja pyytää mukaan taistelemaan asian puolesta.

Ari Wigelius
Tampere

Tämä kirjoitus on luettavissa myös kotisivuiltani www.ariwigelius.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Operaatio "työllistä, ay-mafia!" Pyrkii puolestaan muistuttamaan aytä siitä että nämä eivät tarjoa ihmisille tuntiakaan työtä. Eivätkä maksa palkkaa.

Ovat kuin joukko eskoseppäsiä; tekevät hirmutiliä myyden vaahtoamista showta työttömille.

Miten kun sinä menet kauppaan ja siellä myydään leipää vain kahdessa koossa: ensimmäinen kokoluokka on 0. Nolla, Zero, nothing. Et saa mitään mutta ei se mitään maksakaan. Seuraava kokoluokka on 3200kg. Se on ostettava yhtenä pitkänä pötkönä tai sitten jätettävä kauppaan.

Olisiko elämäsi helpompaa vai keljumaisempaa jos kaikki tässä maailmassa myytäisiin kuten ay haluaa, 3200kg möykkyinä?

Koska oli miten oli, kyllähän sinä keksit käyttöä 3200kg limpullekin.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Operaatio vakiduuni herättää loputkin pientyöantajat miettimään, että miksi ihmeessä tarjoaisin edes vähän työtä, kun palkaksi saa ay-liikkeltä p..aa niskaan.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jep, 18 tuntia minimi! Hip hurraa hei! Otetaas vaikkapa grillikioski jonka pitäjä tarvitsee viikonloppuun itselleen apulaisen vaikkapa pe-la iltoihin. Muut ajat hän tekee itse. Seuraus on se ettei grillin pitäjä palkkaa ketään vaan pitää putkan kiinni hiljaisina päivinä ja tekee yöt itse. Yrittäjä väsyy ja kukaan ei työllisty yrittäjän lisäksi - mutta AY on tyytyväinen.

ulf fallenius

Ay liike muretaan nyt kokonaan ja sen jälkeen siirrytään markkinaehtoisiin sopimuksiin.Tänä vuonna heitetään ennätysmäärä porukkaa pihalle ja jos eivät vielä usko niin heitetään vielä enemmän seuraavana vuonna.Kysynnän ja tarjonnan laki on alkanut toimimaan ja työttömyyskassoista loppuu rahat enemmin tai myöhemmin.Suomessa ollaan 10 vuotta jäljessä oikeasta palkkasopimisista ja shokki hoito on alkanut.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Mihin muka työttömyyskassojen rahat loppuu - valtiohan ne ansiosidonnaiset maksaa, kassat ainoastaan sen 5%. Rahat AY-liikkeelä on sijoitettuna kivilinnoihin

ulf fallenius

Ay liike joutuu myymään linnansa ja valtiolla on kassa miinuksella ja pahasti niin kyllä tämä nyt vaan loppuu tämä vaatiminen ja markkinatalous ottaa yli.

Toimituksen poiminnat