AriWigelius Vaikuttamalla välität

Työntekijä on palkkansa ansainnut myös Stockmannilla

Tampereen Stockmann on käyttänyt Hullujen Päivien aikaan jo vuosia talkootyöläisiä. Viime viikolla PAM tiedotti, ettei hyväksy talkootyövoiman käyttöä yrityksessä. Osa-aikaisille ei ole tarjottu lisätunteja, kun talkootyöläisiä on käytetty mieluimmin työvoimana. Stockmann vetoaa lakiin, mutta unohtaa samalla työelämän perussäännöt. Yhteiskunnan perussäännöt.

Miksi Stockmann käyttää talkootyövoimaa, eikä tarjoa Tampereen alueen tuhansille työttömille töitä? Varsinkin kun yritys on viime vuosina irtisanonut työväkeään. Osa-aikaisia on palkattu lisää, mikseivät he saa tehdä täysiä työpäiviä? Nämä kysymykset nousevat monella pintaan, kun puhutaan työmarkkinoiden perussäännöistä.

Työntekijät olivat pitkään arvostettuja yrityksessä ja työstä sai hyvän palkan. Ylimmän johdon keksiessä osa-aikatyön käytön yhtenä työntekijän alistamisen välineenä, enää ei välitetty työntekijän pärjäämisestä tai kuinka heidän perheensä voivat elää työstä saadulla palkalla. Vuokratyö, nollatuntisopimukset ja talkootyön käyttö ovat merkkejä yrityksen piittaamattomuudesta työntekijää kohtaa. Ei välitetä työntekijästä, vaan halutaan käyttää häntä maksimaalisestä hyväksi.

Stockmann pelaa omilla säännöillään, kun ylikalliiden tavaroiden myyminen ei ole onnistut taantuman aikaan, varsinkin kun verkkokaupoista tuotteet saa paljon halvemmalla. Stockmann on luonut vuosien aikana brändin, missä asiakas on suostunut maksamaan kalliimman hinnan tuotteesta, kun on saanut käydä kaupassa rauhassa ilman tavallisen duunarin hien hajua. Hyvätuloiset ovat siirtyneet ostamaan verkosta tuotteet halvemmalla ja saavat tehdä ostoksensa rauhassa. Etu hyvästä palvelusta on Stockmannin osalta menetetty.

Suomessa toimivat yritykset vaativat päivä päivältä työntekijöiltään enemmän, ollaan valmiita menemään äärimmäisyyksiin ja vaaditaan lisäjoustoja yhä uudelleen. Toivottavasti muut yritykset eivät seuraa Stockmannin esimerkkiä ja vaadi työntekijöitä tulemaan töihin talkoilla. Tähän tulisi ammattiliittojen ja työntekijöiden vastata: Nyt riittää!

Ari Wigelius
PAM-liittokokousehdokas nro 1594

 

Kirjoitus on luettavissa myös kotisivuiltani www.ariwigelius.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö Stockmann käytä hulluilla päivillä osa-akaisia työntekijöitään?

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Hei. Käyttää kyllä, mutta eikö olisi reilua antaa kaikki tunnit työpaikan työntekijöille? Monet heistä elävät todella pienellä palkalla kuukaudesta toiseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Luulisi, että vakinaisten kokopäivätyöntekijöiden lisäksi kaikki osapäivä- ja tilapäistyöntekijätkin rekrytoitu.

Pekka Pylkkönen

Toisaalta junnufudisseuroille ja köyhille opiskelijoillekin tuo raha on hyvin tervetullutta. Sen mitä Helsingin stockalta muistan, nuo Eivät olleet mitään pikkurahoja mitä sieltä sai. Ja menivät takuulla hyvään tarkoitukseen.

Talkoot ovat positiivinen juttu ja sopivat mielestäni hyvin hulluille päiville.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olen samaa mieltä. Myös on epäselvää, että haluavatko juuri nämä Stockmannin osa-aikaa tekevät työntekijät lisätunteja.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Pertti voin taata, että haluavat. Kiljuen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #7

Jos sinulla on joihinkin heistä kontakti, niin voin uskoa tämän.

Kuitenkin talkootyön rajaaminen ay-liikkeen toimesta ei ole aina itsestään ongelmatonta.

Sopivia tehtäviä myös talkoolaisillekin varmaan löytynee.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius Vastaus kommenttiin #8

On tämä ongelmallista, koska kuka nyt haluaa talkootyöläisille ongelmia? Mutta miltä tuntuisi, jos omasta palkasta otettaisiin pois työtunteja ja viereen tulisi talkoilla työtä tekeviä? Se tässä on ydinkysymys. Nämä asiat pitää ratkaista neuvotteluissa, eikä julkisuudessa. Kuulemani mukaan, valitettavasti Stockmaan on useiden vuosien aikana profiloitunut neuvottelukyvyttömyydellään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Tuntuu erittäin omituiselta,ellei sellaiseen myyntirynnäkköön oteta osapäivätyöntekijöistäkin irti kaikki mitä on saatavissa.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Ymmärrän hyvin pointtisi Pekka, mutta voisiko Stockmann kaltainen konserni lahjoittaa urheiluseuroille nuo talkoorahat? Opiskelijat minä toivotan lämpimästi töihin! Koen vain reiluksi, että nykyiset työntekijtä saisivat myös välillä hieman palkkaakin, eikä aina tarvisi kiituuttaa pienellä palkalla. Ei Helsingissä kuin täällä Tampereella ole halpaa asua, siksi palkan pitää vastata myös elintasokustannuksia.

Mitä jos johtajien bonuksista otettaisiin pieni siivu suunnan muutokseen? Ainakin julkisuudessa saataisiin positiivinen viesti kaikille, kun Stockmann ilmoittaa välittävänsä työntekijöistä ja juniorit saisivat helpostusta kalliisiin harrastusmaksuihin.

ulf fallenius

Oi tietäisit mitä vielä tuleman pitää kuin sisäinen devalvaatio on saatu maaliin.

Toimituksen poiminnat