AriWigelius Vaikuttamalla välität

Kaupan vapautuvien aukioloaikojen monet haasteet ovat ratkaisematta

Hallitus esittää liikeaikalain kumoamista. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei lainsäädäntö estä, milloin kaupat ja parturikampaamot saisivat olla avoinna. Pitkään jatkunut keskustelu kauppojen aukioloajoista saanee päätöksen eduskunnassa Sipilän hallituksen toimesta. Kaupan liitto iloitsee byrokratian esteiden poistumisesta ja lupaa lisää työpaikkoja Suomeen. Palvelualojen liitto PAM ei hyväksy mukisematta hyväksy uudistusta.

Esitän oman huoleni aukioloaikojen vapautumisen monista haasteista, jotka jäävät yhteiskunnan vastuulle. Päivähoidollisesti vuorotyöpäiväkoteja on lisättävä, kuinka tämä sopii hallituksen säästöleikkauksiin? Joukkoliikennettä on parannettava yöaikaan, kun työmatkalaiset tarvitsevat julkiset yhteydet työpaikoille. Turvallisuuteen on panostettava entistä enemmän, kun nykypäivänäkin yksintyöskentelevät työntekijät joutuvat monien turvallisuusriskien kohtaamaksi. Toivottavasti hallitus on pohtinut näitä kysymyksiä etukäteen, koska kustannukset tulevat väistämättä kasvamaan näiden osatekijöiden myötä.

Uudistunut Suomi tarvitsee eteenpäin menoa, joten kaikki työllisyyttä edistävät uudistukset ovat tervetulleita taantuman keskellä. Kaupan liitolla ja kauppiailla on nyt näytön paikka, he saavat pitkään haluamansa uudistuksen. Viime uudistuksessa sunnuntait avattiin kaupankäynnille vuonna 2009, kuitenkin 24.8.2015 julkistetusta Vähittäiskauppa Suomessa -tutkimuksesta selviää, etteivät uudistukset luoneet työpaikkoja suurista lupauksista huolimatta. Toivon vilpittömästi, että nyt valmisteilla oleva uudistus lisää työpaikkoja kaupan alalla.

Yhtenä hyvänä puolena lain kumoamisessa on kivijalkakauppojen pääseminen samalle viivalle verkkokauppojen kanssa, he kun ovat olleet tiukassa säätelyssä aukioloaikojen suhteen, kun verkkokaupat ovat taas saaneet olla auki milloin vain. Toivon tämän uudistuksen lisäävän erilaisten kauppojen perustamisia kaupunkikeskustoihin, koska LIDL on esimerkillään näyttänyt pienillä kaupoilla olevan tulevaisuudessa yhä suurempi asema päivittäistavarakaupassa.

On virkistävää, kun hallitus panee vihdoin toimeen. Kansa halusi vaaleissa muutosta ja nyt sitä tulee. Liikeaikalain kumoaminen voi tuntua pieneltä päätökseltä, mutta vaikutukset tulevat olemaan suuret ihmisten arkeen. Suomi siirtyy eurooppalaiseen rytmiin kaupan alalla, mikä voi pitemmällä aikavälillä hyväkin asia, kunhan työntekijöiden hyvinvoinnista pidetään myös huolta.

Ari Wigelius
Tampere

 

Kirjoitus on luettavissa myös kotisivuiltani www.ariwigelius.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Päivähoidollisesti vuorotyöpäiväkoteja on lisättävä, kuinka tämä sopii hallituksen säästöleikkauksiin? Joukkoliikennettä on parannettava yöaikaan, kun työmatkalaiset tarvitsevat julkiset yhteydet työpaikoille."

Eihän aukioloaikojen vapauttaminen säätelystä tarkoita sitä, että kaikki olisi jatkossa aina auki. Hyvinkin todennäköisesti mitään suurta muutosta aukioloaikoihin ei tulla näkemään. Sensijaan päästään siitä, että yrittäjien tarvitsisi hakea kalliita lupia ELY-keskuksen byrokraateilta halutessaan palvella asiakkaitaan - esimerkiksi kampaamot itsenäisyyspäivänä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos viimeaikojen "tutukimuksiin" ja "raportteihin" on uskominen niin pienet kaupat ja kivijalat ovat kasvattaneet suosiota samalla kun tavaratalot kärsivät kivuista, tosin eipä siitä ole vielä näyttöä kuinka käy kun prismat ja cittarit ovat auki 24/7 ja miten vapaat aukiolot vaikuttavat hintoihin eli nousevatko hinnat sitä mukaan mitä pienempi liike mitä anti-ketjullisempi se on?

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

No ei kyllä tule olemaan minkäänlaisia ongelmia, ja koko maassa tuskin tulee olemaan ainuttakaan 24/7 avoinna olevaa kauppaa.
Ruotsissa on jo iät ajat ollut vapaat aukioloajat, ja kyllä ne viimeistään siinä 21-22 aikaan kaikki sulkevat kauppansa.
Opiskelijat ja muut nuoret saavat sitä lisätuloa noista lauantai- ja sunnuntaitöistä ja mikseipä osa kotiäideistäkin ole ansaitsemassa lisärahaa perheelle kun isä on lasten kanssa kotona.
Vain omistajan työllistävät putiikit ovat yleensä kiinni la-su, ja monet erikoisliikkeet auki vain lauantaisin jonnekin 14.00 hujakoille jos eivät sijaitse ostoskeskuksissa.
Ruotsin ostoskeskuksissa on lähes täysin arkipäivään verrattava asiakasruljanssi sunnuntaisin, koska monet perheet tulevat silloin kiireettöminä viikko-ostoksille.
Kyllähän se niin on että kaupat ovat todellakin asiakkaita varten ja se on hyvää palvelua jos ne ovat avoinna silloin kun asiakkailla on aikaa mennä sinne.

Ei ole vuoropäiväkoteja lisätty, eikä ilta- tai yöbussejakaan kauppojen aukiolojen takia. Työttömiä löytyy noihin pyhä- ja iltatöihin Ruotsissa ilman minkäänlaista ylimääräistä panostusta yhteiskunnan taholta ja jopa pikkuisissa asutuskeskuksissa ilman konkurrenssia olevat ruokakaupat ovat auki sunnuntaisinkin, koska muutoinhan heidän asiakkaansa ajaisivat sinne kauppakeskuksiin. Järkevä päätös vapauttaa kaupat komentelusta ja byrokratiasta.

Toimituksen poiminnat