AriWigelius Vaikuttamalla välität

Suomi tarvitsee uusia esikuvia, eikä lisää veropakolaisia

Suomessa on uutisoitu osinkojen olevan suurempia kuin koskaan. Rikkaimpien varallisuudet kasvavat ennätysmittoihin. Samaan aikaan kuitenkin valtion verotulot vähenevät ja työntekijöitä irtisanotaan yhä kiihtyvämpään tahtiin. Tästä yhtälöstä meillä on kiittäminen maamme päättäjiä, jotka eivät ole halunneet puuttua lainsäädännön kautta tähän ongelmaan. Yhä suurempi osa hyvätuloisista siirtää tulonsa holding-yhtiöihin tai matalamman pääomaverotuksen piiriin. Tavalliset palkansaajat maksavat täydet ansioverot ja kustantavat yhteiskunnan palvelut hyvätuloisille.

Suomessa on käynnissä varallisuuden siirtäminen maihin, missä yritykset voivat käyttää hyväkseen joko veroparatiisien palveluja tai maiden heikkoja työlakeja. Samaan aikaan maamme hallitus on lähtenyt karsimaan Suomessa palveluista ja eduista, mutta hyvätuloisten palveluihin ei ole koskettu. Portugalin mallinen veroporkkana yritysjohtajille on hyvä esimerkki siitä, missä maamme päättäjät ovat menneet vikaan.

Rikkaat ja hyvätuloiset saavat nauttia hallituksen takin käännöksistä täysin siemauksin, kun ennen vaaleja kansalle luvattiin aurinkoista tulevaisuutta, mutta puoli vuotta vaalien jälkeen taivas heijastelee vain syvää pimeyttä. Työelämän pakkolait, terveyspalvelujen romuttaminen, eläkeläisten kyykyttäminen, koulutuslupauksien pettäminen ja mitä kaikkea hallitus ehtii vielä ennen hajoamistaan tuhota yhteiskunnastamme?

Länsimaiset yhteiskunnat ovat tehneet paluun keskiaikaan, jolloin muutamat kuninkaat omistivat kaiken ja kansalaiset näkivät nälkää. Nykypäivän suuromistajien ongelmana vain on, ettei kansalaisia pysty enää alistamaan yhtä helposti. Muutos pääomien siirtymisestä laajemmalle väestön osalle on lähellä, kun yhä suurempi osa ihmisistä herää vaatimaan muutosta. Tästä esimerkkinä meillä on Suomessa Operaatio Vakiduuni ja Amerikassa FightFor15, nämä kampanjat herättävät ihmiset muuttamaan epäkohtia yhteiskunnassa.

Ehdotan tasavallan presidentti Sauli Niinistölle isänmaallista tekoa itsenäisyyspäiväksi, mitä jos kutsuisit juhliin valtion hyvinvointiin panostaneita ihmisiä? Arjen ahertajia, jotka ovat vuosikymmenien panoksellaan pyörittäneet yhteiskuntaamme. Maamme äitejä ja isiä, jotka ovat antaneet valtavan panoksensa kasvattamalla maahamme yhä viisaampia sukupolvia. Eläkeläisiä, jotka on unohdettu vanhainkotien vuoteille odottamaan kuolemaa vailla kunnioitusta.  Veropakolaiset voisivat puolestani pitää omat juhlansa Portugalin hiekkarannoilla.

Ari Wigelius
Sosialidemokraatti
Tampere

 

Kirjoitus on luettavissa myös kotisivuiltani www.ariwigelius.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Missä on uutisoitu? Suurituloisimpien tulot ovat yli 4% pienemmät kuin ennen kriisin alkua, vuonna 2008. Samaan aikaan pienituloisimpien tulot ovat kasvaneet yli 6%. Samoin valtion verotulot ovat kasvaneet roimasti kuusi vuotta peräjälkeen.

Mistä oikein luet uutisesi?

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Moro Pekka, luepas mun kirjoitus uudestaan. En mielestäni ole tuollaista väittänyt.

Pekka Pylkkönen

No vähintään väitit valtion verotulojen vähenevän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #3

Onhan tuo myös hyvin kyseenalaista, tarkoitushakuista harhaanjohtamista, kun kirjoittaa että "Rikkaimpien varallisuudet kasvavat ennätysmittoihin" jos suurituloisempien tulot ovat laskeneet. Toki blogistin teksti vilisee näitä kyseenalaisia muotoiluja, joten ne liittynevät jonkinlaiseen paatokselliseen tyylisuuntaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Toinen asia ovat sitten nuo osingot. Ylivoimaisesti suurimmat osingonsaajat ovat valtio ja eläkerahastot. Ja silti on jotenkin ikävää että niitä maksetaan?

Toimituksen poiminnat